AcasăGeneralCare sunt cei mai celebri matematicieni care au trăit de-a lungul timpului

Care sunt cei mai celebri matematicieni care au trăit de-a lungul timpului

Care sunt cei mai celebri matematicieni care au trăit de-a lungul timpului. Lista matematicienilor celebrii era una destul de lungă, însă noi vă prezentăm doar cinci dintre cele mai cunoscute nume.

Cu siguranță le-ați auzit în formulele de calcul, căci multe dintre ele le poartă numele având în vedere implicarea pe care au avut-o în domeniu.

Care sunt cei mai celebri matematicieni care au trăit de-a lungul timpului

Pitagora ocupă locul întâi în topul matematicienilor celebri. El a devenit faimos pentru teorema sa legată de triunghiul dreptunghic ce se predă încă de atunci și până acum în școli.

A trăit într-o comunitate în care numerele erau venerate atât pentru calitatea lor spirituală, cât și matematică. Înclinarea lui către numere ca și cum ar reprezenta esența întregii lumi l-au transformat în falnicul părinte al matematicii Greciei, în mod esențial cea care reprezintă începutul matematicii pe care o cunoaștem azi.

Un al doilea matematician celebru este Hypatia din Alexandria, care a trăit în perioada 360-416. Hypatia a fost o savantă a bibliotecii din Alexandria, în secolul al 4-lea după Hristos, iar cea mai valoroasă moștenire științifică a sa este versiunea editată a „Elementelor” lui Euclid, cel mai important text matematic din Grecia ce a rămas versiunea standard mult timp după moartea sa oribilă.

Care sunt cei mai celebri matematicieni care au trăit de-a lungul timpului

Un al treilea nume cunoscut în lumea matematicii este cel al lui Girolamo Cardano , care a trăit în perioada 1501 – 1576. Era medic de profesie și totodată a fost autorul a 131 de cărți.

Pe de altă parte, el a fost și un parior compulsiv, iar acest viciu l-a condus către prima analiză științifică a probabilității. A realizat că ar putea câștiga mai mult la zaruri dacă ar putea calcula probabilitatea șanselor folosind numerele, scrie life.ro. 

Aceasta a fost o idee revoluționară ce a condus la teoria probabilității care a dus la rândul ei la nașterea statisticilor, marketingului, a industriei asigurărilor și la previziunile meteo.

Care sunt cei mai celebri matematicieni care au trăit de-a lungul timpului

Leonard Euler, un al patrulea matematician celebru a trăit în perioada 1701 – 1783. El a publicat aproape 900 de cărți, iar când a orbit, pe la vârsta de 50 de ani, productivitatea sa în mai multe domenii a crescut.

Formula sa faimoasă eiπ + 1 = 0, unde e este o constantă matematică uneori cunoscută sub denumirea de numărul lui Euler și i este rădăcina pătrată a lui -1, este larg răspândită ca fiind una dintre cele mai minunate formule din matematică. Mai târziu a început să studieze și să fie interesat de tabelele latine, ceea ce înseamnă că fără el, nu am fi avut sudoku.

Euler a lucrat în aproape toate ramurile matematicii, de la geometrie, analiză matematică, algebră, trigonometrie, teoria numerelor și până în astronomie.

Un al cincelea nume pe care o mare parte dintre elevi este cel al lui Carl Friedrich Gauss, care a trăit în perioada 1777 – 1815. El era cunoscut drept prințul matematicienilor, în contextul în care a adus contribuții semnificative la marea majoritate a domeniilor legate de matematică în secolul al XIX-lea.

Care sunt cei mai celebri matematicieni care au trăit de-a lungul timpului

Era un perfecționist obsedat și nu a publicat cea mai mare parte a lucrărilor sale, preferând să le reevalueze și să-și îmbunătățească teoremele înainte de a le trimite la tipar.

Descoperirea sa revoluționară asupra spațiului non-Euclidean a fost găsită printre notele sale, după moarte. În timpul analizelor sale legate de datele astronomice, a realizat că erorile de măsurătoare pot produce curba clopotului, iar acea formă este azi cunoscută drept distribuția gaussiană.

Ultimele Articole