Care sunt cei mai mari consumatori din casă pe timpul verii?

0

România este una dintre ţările a cărei locuinţe au fost înfiinţate în perioada de dinainte de revoluție. Mediul dinamic de evoluţie de după anul 1989, a făcut ca construcțiile realizate în această perioadă să nu mai fie eficiente din punct de vedere energetic.

Montarea de centrale termice şi de aparate de aer condiţionat, dar şi înmulțirea dispozitivelor electro-casnice, fac ca consumul de energie să fie mult mai ridicat decât în perioada comunismului. În rândurile următoare ne-am propus să descoperim care sunt cei mai mari consumatori din case, dar şi care sunt recomandările specialiștilor cu privire la măsurile ce pot fi luate pentru optimizarea costurilor la facturile energetice.

Centrala termică, aparatul de aer condiţionat, lada frigorifică, maşina de spălat vase şi uscătorul de rufe sunt doar câteva dintre echipamentele care în urmă cu 30 de ani erau aproape inexistente în locuinţele românilor. Conform studiilor acestea, în special dacă fac parte din clasele de consum energetic  inferioare generează costuri importante, ducand la dublarea sau chiar triplarea facturilor de utilități.

Aparatul de aer condiţionat  – consumatorul numărul 1 în timpul sezonului cald

Aparatul de aer condiţionat este principalul dispozitiv care poate duce la dublare facturii energetice dacă este incorect selectat sau exploatat. Pentru a fi eficient şi a optimiza costurile specialiştii recomandă selectarea corectă a dispozitivului în funcție de suprafața locuinței. Acesta trebuie montat într-o poziţie optimă pentru a genera temperatura ambientală dorită în întreaga locuinţă fără efort. De asemenea se recomandă respectarea unor măsuri minime în vederea optimizării costurilor.

  • Aparatul de aer condiţionat nu trebuie pus în funcţiune când geamurile sunt deschise, întrucât eficiența acestuia este redusă și consumul energetic ridicat.
  • Nu trebuie introduse în locuinţe mari aparate cu putere redusă, întrucât acestea nu reuşesc să creeze ambientul dorit, pe de altă parte sunt suprasolicitate, generând cheltuieli inutile.
  • Nu se recomandă păstrarea în funcţiune a dispozitivului când locuinţa nu este utilizată, de asemenea este important să se realizeze operaţiunile de mentenanţa anuale care asigură buna funcționare a echipamentului.
  • Mentenanţa aparatului este un element cheie care contribuie la ajustarea facturii energetice.

Combinele frigorifice – generatoare de consum

Combinele frigorifice şi frigiderele sunt alte device-uri casnice care consumă multă energie în sezonul cald. Temperaturile ridicate din atmosfera influenţează modul de funcţionare a acestora, care pentru a răci optim şi a păstra temperatura dorită sunt forţate să lucreze mai intens, fapt de creşte şi consumul.

Pentru a scădea factura la energie în astfel de cazuri se recomandă să se evite supraaglomerarea. O ladă încărcată la o capacitate redusă ca fi mai puţin solicitată faţă de una plină. Se recomandă realizarea de cumpărături mai puţine şi mai dese în vederea optimizării costurilor.

Sistemul desktop

Sistemele desktop sunt, conform statisticilor, alte elemente care cresc consumul de kilowatt. Aceste dispozitive nu funcționează corect când temperatura ambientală este ridicată, deci sunt acţionate ventilatoarele pentru a menține temperatura optimă în interior. Analizele arată ca în cazul calculatoarelor consumul de curent se poate dubla în timpul verii, însă cu măsuri simple lucrurile pot fi echilibrate. Se pot îndepărta pereţii laterali de protecţie ai carcasei asigurându-se astfel o ventilare mai bună, fapt ce generează consum mai redus de energie. O altă măsură ce poate fi luată este de a introduce şi folosi sistemul desktop într-o cameră în care există şi funcționează un aparat de aer condiţionat. Aşa condiţiile de lucru sunt mai prietenoase şi ventilatoarele nu sunt suprasolicitate.

Folosindu-se un calculator kwh de poate observa că fierbătorul de apă, plita electrică, aparatul espressor sunt alte echipamente electrocasnice care generează consum important și costuri ridicate.