Care sunt și care ar trebui să fie prioritățile opoziției

0

Fiind în continuare în opoziție – majoritatea în Parlamentul României este deținută în continuare de PSD și ALDE-, PNL și USR sunt acum pe val. Vocile din opoziție sunt parcă mai ferme, mai ”grele” după votul din 26 mai. Și este normal, până la urmă: românii par să se fi săturat de PSD și guvernarea care pare că nu duce nicăieri.

Însă proaspăt amorsată, opoziția încă nu-și reglează tirul și pare că aleargă după cai morți.

Primul semn a venit de la șeful PNL, Ludovic Orban, care a găsit de cuviință să emită opinii despre impozitarea IT-iștilor. Adică exact a celor pe care ar putea să se bazeze la următoarele runde de alegeri.

O discuție despre facilitățile fiscale acordate unor categorii de angajați poate fi oportună – însă de ce vorbim acum despre asta? Prioritatea zero a opoziției ar trebui să fie acum oprirea acestei guvernări toxice și repararea greșelilor (unele aproape de nereparat) făcute de PSD-ALDE. De exemplu, Ordonanța 114, care suprataxează sectoare importante din economie, ar trebui să fie pe lista scurtă a opoziției. Sau îndreptarea modificărilor la legile Justiției. De exemplu, în timp ce Ludovic Orban vorbește despre impozitarea IT-iștilor, Secția Specială de investigare a magistraţilor (SS-ul inventat de Dragnea) încă funcționează în România.

Un alt exemplu care arată cât de defazată este opoziția vine de la USR – poate cel mai mare câștigător al scrutinului din 26 mai.

Deputatul Tudor Pop (USR) a postat săptămâna trecută pe Facebook un anunț potrivit căruia a depus la Camera Deputaților un proiect legislativ prin care se interzice fumatul în parcuri şi în maşinile private. De asemenea, proiectul mai interzice expunerea produselor de tutun în magazine, precum și accizarea unor produse alternative fumatului clasic. Asta cu toate că România are deja una dintre cele mai restrictive legi împotriva fumatului din toată Europa. Care era urgența unei opoziții proaspăt validate de electorat să intervină spre a reglementa ceva deja reglementat?

Unele voci afirmă că respectivul deputat ar face parte dintr-un grup de lobby – iar când această informație a apărut chiar pe pagina de Facebook pe care Tudor Pop a făcut postarea, acesta din urmă a ales să șteargă anunțul. Rămâne de văzut dacă retrage și proiectul de lege.

În timp ce domnul Pop abera pe Facebook, Gabriela Firea, primarul PSD al Bucureștiului, anunța cu subiect și predicat că orașul este în pragul falimentului. Cel mai mare și cel mai bogat oraș din România a rămas fără bani – și suntem abia în luna iunie. În afară de o opinie fermă, documentată a fostului lider USR Nicușor Dan, prea multe îngrijorări ale celor din opoziție nu prea au ajuns prin presă.

Și acesta ar trebui să fie iarăși una din prioritățile ale opoziției. Dar, amețiți de aerul tare, de la înălțimea celor 27 sau 23 de procente obținute la europarlamentare, opozanții au acum timp să lanseze idei de genul IT-iștii trebuie impozitați și țigările trebuie interzise în parcuri.

Nu, domnilor, nu aveți timp a pierde cu astfel de dezbateri. Scoateți această toxică alianță PSD-ALDE de la guvernare. Reparați legile Justiției, închideți SS-ul, abrogați OUG 114, scoateți Capitala din faliment. Fără imunitate pentru parlamentari în cazul faptelor penale. Birocrația încă există, dacă nu știați. La fel și o mulțime de pensii și beneficii speciale. Reparațile pe acestea, iar apoi vorbim și despre fumători sau despre IT-iști.

 

Radu Burlacu, redactor șef www.money.ro