x


  • EUR
    4.8732
    USD
    4.1013
string(16) "instant-articles"

Cariera noului șef de la Spălarea Banilor: De la service auto la BAC la 32 de ani, două doctorate și mason „în adormire”

Laurențiu Baranga este noul director al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB).

Autor: Mihai Voican | Sursa: EUROPA LIBERĂ | Publicat: 08.09.2020, 8:18

Noul șef de la Combaterea Spălării Banilor, numit în această funcție în urmă cu două zile, prin hotărârea primului ministru Ludovic Orban, a fost acționar în șapte firme, doar trei dintre ele mai fiind active, iar celelalte patru au fost radiate, sau suspendate În acest moment, potrivit portalului confidas.ro, Baranga mai este asociat la Haty Consult SRL, Vilbacon SRL și Haty Stark SRL. În declarația de avere depusă în 2018, el arăta că este acționar cu 50% la prima societate și deține toate părțile sociale la Vilbacon. Alte societăți radiate sau inactive din punct de vedere fiscal ale directorului ONPCSB sunt Casa Construct SRL, Hafo Asig SRL, Hafo Grup SRL și Laur SRL.

Haty Consult SRL are ca obiect de activitate comerţul cu autoturisme şi autovehicule uşoare. În 2019 a avut o cifră de afaceri de 96.000 de lei și pierderi de 55.000 de lei. În acestă societate, Baranga deține jumătate din părțile sociale, celălalt asociat fiind inginerul Petronel Gheorghe Bigioi.

Haty Stark SRL a fost înființată în 2015 de Baraga și Mircea Dafinca, cel din urmă fiind acționar cu 10 procente. Obiectul de activitate al societății este „întreţinerea şi repararea autovehiculelor”.

Asociat cu un pesedist de frunte

Vilbacon SRL este o altă firmă la care actualul director al ONPCSB este acționar. Societatea are ca obiect de activitate „comerţ cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamentelor sanitare”. Fără angajați și fără activitate, firma a acumulat la nivelul anului 2019 datorii de 216.000 de lei.

Înființată în 2000, firma Casa Construct SRL din Râmnicu Vâlcea a fost radiată nouă ani mai târziu. Acționarii societății au fost Laurențiu Baranga și Constantin Vlăduțu. Cel din urmă este un social-democrat de frunte, fost consilier PSD în CL Râmnicu Vâlcea și fost director la combinatul Oltchim, în prezent administrator al firmei Ardava SRL și proprietarul unui de hotel de lux în Călimănești. Între 2013 și 2015, societatea a semnat 5 contracte pentru servicii de tratament balnear, cazare și masă pentru beneficiarii biletelor eliberate de Casa Natională de Pensii, valoarea acestora fiind de 2,8 milioane de lei.

 

Articolul integral pe EUROPA LIBERĂ