x


 • EUR
  4.6551
  USD
  3.9650
 • 6° C
  Vremea
  Bucuresti
  Vant

  11 km/h
  Umiditate

  70%
  Presiune

  34101 hPa
string(7) "externe"

Carmageddonul, retailapocalipsa, sufocarea prin îndatorare: ingrediente care condimentează criza lui Trump şi a Americii

Amestec în justiţie, colaborare cu ruşii, Donald Trump se confruntă cu cea mai acută criză a preşedinţiei sale, una care poate deveni constituţională. Deşi creşte, în cea mai mare economie a lumii se dezvoltă vulnerabilităţi care pot acutiza o criză politică.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 19.05.2017, 8:03 | Actualizat: 19.05.2017, 8:03

În primul rând, datoria gospodăriilor americane a ajuns ca în primul tri­mestru să depăşească recordul de dinainte de marea criză financiară, expunând anumite categorii de de­bitori la presiuni financiare, scrie Financial Times.

 
Balanţa datoriilor consumatorilor s-a situat la 12.730 de miliarde de dolari în perioada ianuarie-martie, peste maximul de 12,680 de miliarde de dolari atins în 2008, potrivit datelor Rezervei Federale New York. Ponderea arieratelor în totalul datoriilor este semnificativ mai mică decât era înainte de marea recesiune în cazul mai multor tipuri de credite. Acum este solidă în special situaţia financiară a debitorilor ipotecari. Însă una din excepţiile importante o constituie datoriile studen­ţilor. În această categorie rata de neplată pe perioade lungi de timp oscilează în jurul nivelului de 10% de cinci ani, cu posibile efecte negative asupra puterii de cumpărare şi implicit asupra economiei.

 

Cele mai recente date arată o creştere a întârzierii la plată a datoriilor făcute cu carduri de credit. Probleme se văd clar şi în sectorul creditelor pentru achiziţia de autovehicule. Însă în cele mai multe domenii dificultăţile sunt mai puţin acute faţă de perioada de boom şi contracţie a creditului.

 

mai multe, pe zf.ro