AcasăSanatateCarnea la grătar intoxică organismul. Cum ne putem proteja ficatul împotriva cărbunelui

Carnea la grătar intoxică organismul. Cum ne putem proteja ficatul împotriva cărbunelui

Cărbune – sau carbon – găsim în carnea făcută la grătar. Carbonul nu poate fi procesat de către organismul uman. Se duce direct în sânge și intoxică.

Cum facem un grătar mai puțin toxic?

Gustul unic nu ne dă pace! Dar gudron e interzis să consumăm! Ficatul uman nu știe ce să facă cu această subtanță. În ciuda celor peste 2.000 de reacții chimice, pe care le realizează non-stop.

„În arsura de la grătar găsim hidrocarburi aromatice policiclice, foarte toxice”

Conf. dr. Nastasia Belc, Institutul Naţional de Cercetare pentru Bioresurse Alimentare: „În arsura de la grătar găsim hidrocarburi aromatice policiclice, foarte toxice. Suntem adaptați să simțim ce e toxic. Simțim un gust amărui în dreptul arsurii de grătar, sunt și substanțe toxice.”

Un grătar și un pahar de bere. Ce rezultă? Chimic.

Prof. univ. dr. ing. Ştefan Voicu, Facultatea de Inginerie Chimică și biotehnologii: „Gudronul se dizolvă ușor în alcool, noi luăm gudronul și îl ducem direct la ficat! Ficatul îl aruncă în sânge pentru că nu are ce să facă cu el. Cantitatea de gudron din sânge ajunge la organele responsabile de curățarea organismului – plămân, rinichi, ficat. Ficatul e un reactor chimic, dar nu poate prelucra carbonul, cărbunele.”

Cum putem proteja ficatul de efectele cărnii la grătar

Ce facem să nu facem rău ficatului? Nu punem carnea direct pe flacăra, ci pe o plită. Carnea se marinează înainte.

Conf. dr. Nastasia Belc, Institutul Naţional de Cercetare pentru Bioresurse Alimentare: „Produsul e mai masticabil, temperatura se transmite mai ușor în toată masa produsului.”

În felul acesta, nu apare gudronul. În marinată se pune, optim, lămâie. Pentru acidul pe care îl conține. Lămâia e recomandată şi în salata de lângă grătar ori direct pe felia de carne, pusă în farfurie. Carnea conține fier hemic, ușor de folosit de către organismul uman. Chiar și așa fierul se asimilează eficient în prezenta vitaminei C.

În salată, puneți și pătrunjel proaspăt, frunzele cu cea mai mare concentrație de vitamina C.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.