Câştigurile au fost de 4 ori mai mari la Bursă decât la bancă

Mai mult, Banca Naţională afişează dobânda medie la „depozitele la termen ale gospodăriilor populaţiei cu  durata iniţială mai mică sau egală cu 2 ani“, iar ultimele date sunt aferente lunii aprilie.

 

Ceea ce înseamnă că  raportul este cu atât mai favorabil câştigurilor în urma asumării riscurilor investiţiei la bursă, pentru că nici măcar dobânzile mai mari pe termenele mai lungi nu au îmbunătăţit prea mult media. Pentru a putea compara randamentele bursiere cu dobânda, anualizarea a fost făcută pentru cele 131 de zile care au trecut din 2011 până ieri inclusiv.

 

Mai trebuie ţinut seama de faptul că fie 2011 este un an în care evoluţiile cotaţiilor bursiere au fost contradictorii şi mult sub performanţa unor ani buni. Pentru comparaţie, în anul 2009, când s-a produs revenirea cotaţiilor bursiere după momentul culminant al crizei, indicele BET XT a crescut cu 66,5%.

În indicele BET XT intră, în diferite proporţii, cele mai reprezentative acţiuni pentru economia românească dintre cele care sunt listate la Bursă, începând cu OMV Petrom (simbol bursier SNP), BRD, Banca Transilvania (TLV), Fondul Proprietatea (FP) şi societăţile de investiţii financiare (SIF), care au cele mai mari ponderi în „coşul“ indicelui,  continuând cu Antibiotice Iaşi (ATB), Transelectrica (TEL) şi Transgaz (TGN) şi încheiind cu compania de piese auto (pentru marii producători europeni) COMPA Sibiu (CMP), Ropharma Braşov (RPH), compania de servicii petroliere DAFORA Mediaş (DAFR)  şi operatorul portuar SOCEP  Constanţa (SOCP).

Investitorii începători preferă, adeseori, să-şi construiască propriul portofoliu cu aceleaşi sau cu proporţii asemănătoare cu ponderile cu care „cele 25 cele mai căutate“ intră în componenţa indicelui.

 

Astfel, începătorii scapă de una dintre cele mai dificile decizii, alegerea companiilor. Aceasta ar trebui făcută în urma unor analize care nu sunt la îndemâna neprofesioniştilor. Majoritatea pierderilor la bursă au drept cauză tocmai absenţa acestor analize.

 

Randamentul obţinut este şi mai uşor de obţinut el fiind cu atât mai apropiat de cel al indicelui bursier ales pentru a fi „copiat“, cu cât portofoliul investitporului seamănă mai mult cu cel al indicelui.

Dintre ceilalţi indici ai BVB, a doua cea mai mare creştere a înregistrat-o indicele BETC  C (compozit), al tuturor acţiunilor (cu excepţia SIF-urilor), cu 18,6 % în termeni anuali (6,32 % pe cele 131 de zile ale anului care au trecut până ieri).

Indicele BET, al celor mai importante 10 acţiuni (cu aceeaşi excepţie) a crescut cu 13,95 %  (4,8% pe 131 zile), iar indicele BET – FI, al celor cinci SIF-uri şi al FP, cu numai 11,46% (3,87)

Mai trebuie precizat că impozitul pe câştig este de 16% şi la bursă şi la depozite, dar că, în vreme ce depozitele bancare sunt garantate până la concurenţa echivalentului a 100.000 de euro, în cazul falimentului băncii, sumele garantate la falimentul brokerului sunt mult mai mici şi, desigur, nu se despăgubesc pierderile, adică riscul.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed