Cât a costat pata de petrol din Golful Mexic

Pe 20 aprilie 2010, a avut loc explozia fatală a platformei petroliere Deepwater Horizon, situată la aproximativ 40 de mile în largul coastei Louisiana, operată de BP în Golful Mexic.

 

Platforma s-a scufundat la o zi şi jumătate de la catastrofă. Deşi rapoartele iniţiale au indicat că scurgerea produsă a fost nesemnificativă, la doar patru zile de la producerea exploziei s-adescoperit că, de fapt, se deversau de la sursă, circa 1.000 de barili de petrol pe zi, la o milă distanţă de locul incidentului.

Pe 29 aprilie, guvernul Statelor Unite a raportat faptul că pierderile de petrol erau de aproximativ 5.000 de barili pe zi, de cinci ori mai mari decât se estimase iniţial.

Mareea Neagră s-a extins rapid şi a acoperit sute de kilometri pătrati din suprafaţa oceanului şi reprezintă o ameninţare a vieţii marine viaţa şi a zonelor umede adiacente, dar poate afecta şi şi la mijloacele de existenţă ale pescarilor Golful Mexic.

Oficialii Pazei de Coastă din SUA au declarat că guvernul american va face tot posibilul de să izoleze pata, să foreze, să cureţe şi să combată deversările de petrol.

Începând din 27 mai 2010, USGS a revizuit estimarea scurgerilor: de la 5.000 de barili pe zi, la 12,000-19,000 de barili pe zi.

La data de 24 mai, pagubele economice cauzate de poluarea cu petrol se ridicau la 1,6 miliarde de dolari, potrivit unui studiu făcut de Harte Research Institute for Gulf of Mexico, citat de Mediafax.

Până la acea dată, BP suportase cheltuieli de 760 de milioane de dolari, inclusiv costul operaţiunilor de luptă împotriva poluării, de izolare, forare, ajutoare nerambursabile acordate statelor americane de la Golful Mexic, plata despăgubirilor şi cheltuielile federale.  Profitul obţinut de BP în T1 din 2010, a fost de 5,6 miliarde de dolari, cu 135 de procente mai mare decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă din 2009.

Peste 700 de animale, păsări, broaşte ţestoase şi delfini, şi-au pierdut viaţa în apele golfului şi pe coaste. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că bilanţul este mult mai mare şi în continuă creştere, deoarece „unele păsări cad în mare şi mor, aşa că nu pot fi numărate printre victimele mareei negre”. Printre animalele cele mai afectate de „mareea neagră” sunt pelicanii bruni, păsări emblematice ale Louisianei, care abia în urmă cu un an au fost scoase de pe lista speciilor pe cale de dispariţie.

Industria de pescuit din statul american Louisiana s-ar putea să piardă 2,5 miliarde de dolari, iar turismulul din Florida ar putea fi afectat  cu 3 miliarde de dolari, potrivit analiştilor americani.

Companiile de asigurări cu expunere la daunele provocate prin scufundarea platformei petroliere Deepwater Horizon din Golful Mexic ar putea plăti despăgubiri de 1,4 miliarde de euro, conform estimărilor iniţiale.

British Petroleum s-a angajat să platească toate pagubele provocate de scufundarea platformei de foraj, potrivit CEO-ului Tony Hayward. „Ne asumăm întreaga răspundere pentru operaţiunile de curăţare şi, în cazul în care oamenii prezintă dovezi clare ale pagubelor suferite în urma scurgerii de petrol, îi vom compensa în totalitate”, a afirmat oficialul BP.

Oficialii BP au declarat că au strâns 10,500 de barili de petrol (1.67 milioane de litri) în 24 de ore, iar un sistem de izolare ar permite să controleze pata de petrol.

După doar două săptămâni, cheltuielile suportate de BP în urma scurgerii de petrol, se ridicau la 1,25 miliarde de dolari, informează Reuters.

Barack Obama a criticat vineri British Petroleum că a investit de 50 de milioane de dolari într-o campanie de îmbunătăţire a imaginii, în condiţiile în care scurgerea de ţiţei continuă. „Au o obligaţie morală şi legală aici, în Golf, pentru pagubele pe care le-au produs”, a declarat Obama, subliniind că BP tocmai a plătit acţionarilor dividende în valoare de 10,5 miliarde de dolari, citat de Voice of America.

Pe 9 iunie, acţiunile BP au înregistrat o scădere dramatică, de aproape 16% la bursa din New York. Acesta este cel mai mic nivel atins din august 1996, până în prezent, pe Wall Street, relatează Telegraph.co.uk.

Acţiunile companiei britanice s-au prăbuşit joi şi pe pieţele de capital din Europa mai rapid decât bucătile din platforma petrolieră care a explodat în luna aprilie in Golful Mexic, evoluţia companiei a afectat principalii indici bursieri de pe continent, informează Bloomberg. Cotaţia bursieră a companiei petroliere a atins joi dimineaţă minimul ultimilor 13 ani, după o scădere de 12% în debutul şedinţei de tranzacţionare.

Prăbuşirea acţiunilor BP ar putea afecta fondul de pensii al Marii Britanii, ce investeşte masiv în această companie. Dividendele plătite de companie  depăşesc valoarea de 7 miliarde de lire sterline pe an, iar o mare parte dintre acestea se duc către fondul de pensii.

BP ar trebui să plătească şomajul miilor de muncitori disponibilizaţi pe durata moratoriului asupra exploatărilor petroliere din larg. a declarat preşedintele american într-un interviu recent. Discuţii suplimentare pe tema scurgerii de petrol vor avea loc în Congresul american joi.

Pe 20 aprilie, înainte de accident, BP era cea mai mare companie din Marea Britanie, cu o valoare de piaţă de 122 miliarde lire sterline. De atunci, valoarea sa a scăzut cu 49 miliarde lire sterline. Numai într-o singură zi BP a pierdut 15 procente din valoarea sa de piaţă, potrivit Reuters.

Experţii estimează că BP ar putea cheltui pentru curăţarea petei de petrol între 10 miliarde şi 20 miliarde de lire sterline, însă cea mai mare pagubă pentru companie ar fi să-şi piardă investitorii, care se tem că aceasta ar putea fi sancţionată în continuare de către Guvernul SUA.

Temerile au fost accentuate de retorica agresivă a preşedintelui american faţă de BP, pe care unii investitori o văd ca o încercare de a deturna atenţia de la problemele economice din SUA. Într-un discurs ţinut săptămâna trecută, Obama a declarat că dacă şeful executiv al BP,Tony Hayward, ar fi lucrat cu el, l-ar fi dat afară.

În urma accidentului, între relaţiile diplomatice dintre Marea Britanie şi SUA au apărut tensiuni.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed