Cât costă înființarea unei spălătorii auto și ce avize și documente sunt necesare pentru intrarea în legalitate

0

O spălătorie auto poate fi una dintre cele mai bune idei de afaceri. Nu necesită mulți bani, iar clienți cu siguranță se găsesc, căci mașinile trebuie spălate constant. Cât costă înființarea unei spălătorii auto și ce avize și documente sunt necesare pentru intrarea în legalitate?

Pentru cei care nu știu exact ce presupune o spălătorie de mașini cu autoservire trebuie să spunem că o astfel de franciză include un anumit număr de boxe de spălare.

Cât costă înființarea unei spălătorii auto și ce avize și documente sunt necesare pentru intrarea în legalitate

în ceea ce privește investiția în echipamentele pentru o spălătorie auto self service, aceasta începe de la 16.000 euro/boxă + tva. Profitul net lunar după acoperirea costurilor și taxelor, este între 3.600 – 9.600 EURO / lună, iar randamentul investiției (ROI): între 2.6 – 3.5 ani.

Astfel, dacă alegi să îți deschizi o spălătorie auto self service cu 4 boxe va trebui să investești aproximativ 64.000 EURO + TVA (16.000 euro/boxă), ceea ce înseamnă că perioada de recuperare a investiției se va rezuma la aproximativ 3 ani.

Dacă alegi o spălătorie auto self service cu 6 boxe va trebui să investești aproximativ 96.000 EURO + TVA (16.000 euro/boxă), ceea ce înseamnă că perioada de recuperare a investiției se va rezuma la aproximativ 2.9 ani.

Calculul este făcut pornind de la premisa că o spălare care durează 5 minute se ridică la un cost mediu de 6 lei, din care 2 lei reprezintă costuri operaționale, iar profitul brut se ridică la 4 lei.

Cât costă înființarea unei spălătorii auto și ce avize și documente sunt necesare pentru intrarea în legalitate

În ceea ce privește actele, vei avea nevoie de o autorizație care să permită funcționarea afacerii tale. Autorizația de funcționare prevede un act administrativ eliberat de către primar. Dacă vei deschide afacerea într-un spațiu unde a fost înainte tot o spălătorie, procesul va fi cu mult simplificat.

Totodată, vei avea nevoie de o autorizație de mediu de la Agenția Națională pentru Protecția Mediului de la nivelul județului. Desfășurarea unei asemenea afaceri este în legătură strânsă cu mediul înconjurător – e necesar, așadar, să fii conștient că vei fi nevoit să iei anumite măsuri pentru a proteja natura. O spălătorie auto folosește cantități uriașe de apă pentru a curăța mașinile, iar această apă, care conține substanțe chimice de la produsele de curățare, trebuie apoi deversată undeva. Garda Națională de Mediu va controla activitățile desfășurate în cadrul spălătoriei, pentru a se asigura de respectarea legislației în vigoare.

Vei dota spălătoria cu un separator de hidrocarburi și uleiuri, pentru a controla scurgerile care pot pătrunde în sistemul de canalizare. Uleiurile generate trebuie stocate într-o modalitate corespunzătoare până în momentul când vor fi predate operatorilor economici autorizați să colecteze asemenea deșeuri.

Dacă alegi să racordezi spălătoria la o sursă proprie de apă, epurare și deversare, ai nevoie de o autorizație de gospodărire a apelor de la Administrația Națională Apele Române.

În cazul în care alegi să îți dotezi spălătoria cu câteva camere video pentru a supraveghea desfășurarea activității, ai nevoie să anunți ANSPDCP (Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal).

În ceea ce privește protecția muncii, aceasta va fi monitorizată de către Inspectoratul Teritorial de Muncă. Ca operator economic, îți vei asuma responsabilitatea pentru securitatea și sănătatea în muncă a tuturor celor implicați în desfășurarea activității.

Urmează, apoi, autorizația de securitate la incendiu de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență din județ, aparținând de domeniul SU (Situații de urgență), PSI (Prevenirea și stingerea incendiilor) și PC (Protecția civilă).

Trebuie să obții și acordul vecinilor de parcelă, care va fi aprobat de notar. Este un aspect important pentru a putea începe construcția spălătoriei auto.

În funcție de spațiu, vei avea nevoie și de alte aprobări sau autorizații. Mai exact, dacă ai ales un spațiu unde înainte a funcționat tot o spălătorie auto, nu vei avea nevoie de unele autorizații și aprobări, precum cea de construcție sau acordul vecinilor de parcelă. Totuși, recomandarea noastră e să verifici ca toate actele să fie în regulă, pentru a nu întâmpina probleme mai târziu. Este posibil ca unele elemente legislative să se fi schimbat și să fii nevoit să obții alte autorizații, scrie dianex.ro.