Cât costă să faci o succesiune în România și de ce tot crește prețul pe măsură ce trece timpul

0
102

Taxa pentru succesiune variază de la an la an și totodată, mai sunt o serie de criterii pentru care prețul ei poate fi diferit de la o persoană la alta. Cât costă să faci o succesiune în România?

Succesiunea reprezintă o procedură prin care se stabilește cine este moștenitorul sau cine sunt moștenitorii unei persoane care a decedat. Actul se face la notar, și presupune o serie de costuri.

Cât costă să faci o succesiune în România

Taxa de succesiune la notar în 2021 nu va fi cu mult diferită față de cea actuală. Totuși, cei care vor să facă acest tip de act trebuie să știe că prețurile diferă în funcție de valoarea totală a bunurilor moștenite.

În momentul în care o persoană moare, bunurile pe care le-a dobândit în timpul vieții, de la bani până la proprietăți rămân moștenitorilor, adică soției, copiilor sau altor rude.

Pentru a intra în posesia acestor bunuri, cei care au dreptul legal la moștenire trebuie să meargă la notar, în decursul unui an de la decesul persoanei în cauză, pentru a face succesiunea.

Dacă moștenirea se împarte la mai multe persoane, evident, taxa de la notar trebuie împărțită și achitată în mod egal de toate personale beneficiare.

Pe de altă parte, în cazul în care există un singur moștenitor, taxa de succesiune ca fi achitată integral de către acesta.

Dacă este vorba despre locuințe, valoarea taxei se calculează în funcție de Grila Notarială. Nu este un cost fix, însă suma se învârte în jurul a 500 de lei.

Pe lângă cei 500 de lei se mai adaugă alți 300 le + TVA pentru a acoperi costul certificatului de moștenitor.