Cât de scumpe sunt, de fapt, amenzile pentru depășirea vitezei legale în 2021

0
4

Dacă vă grăbiți să ajungeți la mare, la munte, sau către o altă destinație, trebuie să aflați înainte cât de scumpe sunt, de fapt, amenzile pentru depășirea vitezei legale în 2021.

În funcție de viteza pe care o aveți, amenzile pot varia de la 290 de lei până la 1.300, iar pe lângă asta, vă alegeți și cu puncte de penalizare, iar în cazuri grave și cu permisul suspendat.

De menționat este faptul că Codul Rutier stabileşte amenzile în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate, iar în 2021, acesta reprezintă 10% din salariul minim brut pe economie.

Amenzile pentru depășirea vitezei legale în 2021

Astfel, un șofer care va fi surprins cu 10-20 km/h peste viteza maximă admisă se va alege două sau trei puncte-amendă, de 290 sau 435 de lei, la care se adaugă două puncte de penalizare.

În cazul în care un șofer este surprins cu 21-30 km/h peste viteza maximă admisă, acesta se va alege cu patru sau cinci puncte-amendă, adică 580 sau 725 de lei, la care se adaugă trei puncte de penalizare.

Evident, odată cu creșterea viteze, crește și contravaloarea amenzii. Deci, un șofer care va fi surprins cu 31-40 km/h peste viteza maximă admisă va primi de la şase la opt puncte-amendă, adică de la 870 la 1.160 de lei, la care se adaugă patru puncte de penalizare.

Dacă un șofer este surprins cu 41-50 km/h peste viteza maximă admisă, acesta va primi de la nouă la 20 puncte-amendă, adică de la 1.305 la 2.900 de lei, la care se adaugă şase puncte de penalizare.

În cazul în care viteza este depășită cu mai mult de 50 km/h, de aici lucrurile devin mai complicate, iar șoferul își pierde dreptul de a conduce.

Mai exact, pentru 50km/h în plus, se dau de la nouă la 20 puncte-amendă, plus suspendarea permisului pentru o perioada de 90 de zile.

De cealaltă parte, se dau și amenzi pentru șoferii care merg prea încet. Mai exact, conducătorii auto pot fi amendaţi cu două sau trei puncte-amendă în cazul în care circulă în mod nejustificat cu o viteză de cel putin 10 km/h sub limita minimă impusă de lege.