AcasăEconomieCât din banii austriecilor vor ajunge la acționarii SIF-urilor?

Cât din banii austriecilor vor ajunge la acționarii SIF-urilor?

Având în vedere că și pentru a plăti anul acesta dividende, SIF-urile au fost nevoite să vândă acțiuni bancare (mai ales la BRD), este foarte prosibil ca o proporție majoritară din dividendele plătite anul viitor să vină din banii de la Erste.

Randamentele dividendelor previzibile pentru anul viitor sunt mai mari de 10%, potrivit unor rapoarte preliminare ale unor departamente de cercetare de piață. Randamentul dividendului este raportul dintre valoarea acestuia, aferentă unei acțiuni și prețul acțiunii din momentul calcului.

SIF Moldova (simbol bursier SIF2) și SIF Transilvania (SIF3) sunt  singurele societăți de investiții financiare (SIF) care au finalizat în acest an procedurile de vânzare a pachetelor de câte 6% din acțiunile deținute la BCR, austriecilor  de la Erste Group. Cele două SIF-uri „vor avea cele mai mari profituri (dintre cele cinci SIF-uri, și ar putea plăti cele mai mari dividende anul viitor“, se spune într-un raport Kmarket.ro.

Pentru dividendele pe care cele cinci SIF-urile le vor plăti anul viitor,  sunt în joc profiturile de circa 650 mil. lei, pe care societățile de investiții financiare le-ar putea raporta pentru acest an, din care 317 mil. lei,  provin din vânzarea acțiunilor deţinute de SIF-uri la BCR.

Suma totală în lei pe care SIF-urile o vor primi de la Erste este de peste 618 mil. lei, dar SIF Muntenia (SIF4), SIF Banat Crișana (SIF1) și SIF Oltenia (SIF5) nu au finalizat tranzacția, iar cea din urmă nici  nu a semnat contractul. Ba mai mult, SIF5 vrea să scoată mai mulţi bani din tranzacţie şi a participat cu 37,1 mil. lei la majorarea capitalului BCR, ca să obţină un preţ mai bun  şi încă mai negociază detaliile cu Erste.

La aceste sume s-ar putea adăuga şi eventualele vânzări de acţiuni ale Erste Bank, care au fost primite de SIF-uri la schimb pentru cele ale BCR. Ceea ce înseamnă că şi dividnedele din profitul pe anul viitor se vor alimebta din aceeaşi tranzacţie, dar nu neapărat că SIF-urilor vor avea un viitor promiţător.

Problema este însă că presiunea exercitată asupra conducerilor SIF-urilor de a da dividende  cât mai mari va conduce la epuizarea forţei de a investi a acestora şi, în final la desfiinţarea acestora, spun unii analişti. Vezi şi… Scăderea acțiunilor Erste poate duce SIF-urile în criză de cash

Ultimele Articole