Cat pierde Broker Cluj in fiecare zi de suspendare si cine e responsabil

Compania de brokeraj a primit o lovitura puternica, la finele saptamanii trecute, dupa ce Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) i-a suspendat autorizatia de functionare pentru doua saptamani si a dispus incetarea la tranzactionarea pe Bursa pe termen nedeterminat.

Broker Cluj este una dintre cele mai mari societati de brokeraj de pe piata, cu peste 10.000 de clienti si 15.000 de actionari. Anul trecut, societatea a ocupat locul 9 in Topul brokerilor pe Bursa, cu tranzactii de 175,1 milioane de euro.

“Comisioanele pe care le incasam in mod normal, intr-o zi de tranzactionare, se ridica la circa 10.000 de lei. Dincolo de acestea, mai aveam pregatite trei tranzactii mari, in valoare de 20 mil. lei, din care am fi incasat comisioane in jurul a 100.000 de lei. Dar, probabil, aceste tranzactii le vom vedea facute de alte societati”, a declarat Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj (BRK). Clientii BRK pot pleca, in aceasta perioada, la alte firme, reprezentantii Broker asteptandu-se ca efectul cel mai puternic sa se resimta pe conturile de tranzactionare online. “Vineri au plecat cateva zeci de clienti. Ma astept ca aceia de pe online sa migreze mai usor. In total, e posibil sa pierdem mai mult de jumatate dintre clienti, in perioada asta. Mai trebuie sa ne gandim si la brokerii care lucreaza la noi. Dintre cei peste 150 de brokeri angajati la noi, mai mult de 130 vor fi in concediu neplatit, incepand de luni”, a precizat Ceuca.

Oficialii Broker sunt constienti ca societatea pe care o conduc se confrunta cu cea mai mare criza de la infiintarea ei, dar, cu toate acestea, ei cred ca este destul de puternica pentru a rezista pe piata. “Eu cred ca vom rezista. Sunt aproape convins de asta”, spune Adrian Ceuca.

“Depinde cat de mult se va intinde aceasta suspendare. In doua saptamani, nu se poate elucida cazul de la Deva, iar prejudiciile pe care le suportam sunt greu de estimat acum”, a declarat Petru Prunea, presedintele BRK. Masurile luate de CNVM vin dupa ce s-a descoperit o frauda la sucursala din Deva a societatii. Comisia si-a motivat decizia de suspendare a autorizatiei Broker si prin necesitatea continuarii investigatiilor cu privire la activitatea societatii. Conducerea Broker spune ca nu mai sunt alte nereguli fata de cele descoperite la Deva. “Au fost probleme doar la Deva”, a precizat Ceuca. Reprezentantii BRK mai spun ca intentioneaza sa ceara in instanta despagubiri CNVM pentru toate prejudiciile create. “Decizia CNVM este un abuz. Pe nicio alta piata nu s-a mai intamplat ca suspendarea unei sucursale sa atraga oprirea activitatii pentru intreaga societate. In trecut, s-a descoperit o frauda la sucursala din Bacau a Bancii Transilvania si nu a fost suspendata activitatea intregii banci. Un caz similar a fost la Allianz-Tiriac, fara ca societatii de asigurari sa-i fie oprita activitatea”, a spus Prunea.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed