AcasăEconomieCât te costă o zi de spitalizare în România

Cât te costă o zi de spitalizare în România

Costul unei zile de spitalizare în România este teoretic acelaşi pentru pacienţii care dovedesc plata contribuţiei la zi la fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi pentru asiguraţii indisciplinaţi (vorbim de cei care nu dovedesc plata la zi a contribuţiei la sănătate sau nu contribuie deloc la fond). În practică, pacienţii asiguraţi nu achită acest cost, el fiind suportat din Fondul Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate, în timp ce asiguraţii indisciplinaţi îşi plătesc integral costul zilei de spitalizare.

Costul zilei de spitalizare care acoperă cazarea, masa şi îngrijirea pacientului (ce se referă strict la asistenţa medicală oferită pacientului de către personalul medical) se numeşte cost hotelier. Acest tarif nu acoperă cheltuielile cu investigaţiile, cu intervenţiile efectuate în spital, nici cu materialele medicale folosite ori cu medicamentele administrate pacientului pe perioada spitalizării. Se referă numai la “cazarea” pacientului în unitatea medicală.
Costul final al unei zile de spitalizare este semnificativ mai mare în realitate, pentru că acoperă şi cheltuielile cu medicamentele, investigaţiile medicale efectuate în spital, cu procedurile şi materialele sanitare folosite pentru îngrijirea pacientului. Pentru fiecare secţie a unui spital se calculează un indicator numit cost mediu pe zi de spitalizare. Tariful mediu al unei zile de spitalizare la secţia X dintr-un spital e format din costul hotelier şi din media aritmetică a cheltuielilor cu medicamentele, investigaţiile, materialele sanitare şi procedurile efectuate în luna de referinţă.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tirgu-Mureş

Cel mai mic cost hotelier al unei zile de spitalizare la Spitalul de Urgenţă Tirgu-Mureş în luna iunie a fost de aproximativ 114 de lei (la secţia Medicină Internă 2), în vreme ce la secţia ATI copii (Anestezie şi Terapie Intensivă) costul hotelier pentru o zi de spitalizare a atins cel mai ridicat nivel din spital, de circa 1.006 de lei.

Costul mediu pentru o zi de spitalizare (care include cheltuielile cu medicamentele, materialele sanitare, investigaţiile şi procedurile efectuate) în iunie la Spitalul de Urgenţă Tirgu-Mureş a fost de aproximativ 1.280 de lei la secţia ATI copii (faţă de 1.006 de lei costul hotelier), 175 de lei la Medicină Internă II (faţă de 114 de lei, costul hotelier), la Cardiologie 1 a fost de 304 lei (faţă de 199 de lei costul hotelier) iar la Reumatologie de 170 de lei (faţă de 139 de lei costul hotelier).

La ce secţii din Spitalul de Urgenţă Tirgu-Mureş tariful final plătit de pacient e dublu faţă de cel hotelier ?

Chirurgie Plastică I: 439 de lei tariful hotelier, 894 de lei costul mediu final.
Chirurgie I: 159 de lei tariful hotelier, 409 lei costul mediu final.
Chirurgie II: 176 de lei tariful hotelier, 395 de lei costul mediu final.

Sursa: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tirgu-Mureş.

Spitalul Colentina

O zi de spitalizare la Spitalul Colentina te costă 294 de lei. Tariful nu acoperă costul medicamentelor, al analizelor de laborator, costul serviciilor de tomografie computerizată şi R.M.N, nici al materialelor sanitare pentru fiecare pacient. 

O spitalizare de zi în cazul pacienţilor acuţi ajunge la 98 lei. (Spitalizarea de zi se referă la pacienţii care sunt internaţi dimineaţa şi externaţi seara. Nu petrec noaptea în spital). Pacienţii cu afecţiuni cronice plătesc pentru o spitalizare de zi 355 de lei, în timp ce la recuperare medicală o zi de spitalizare ajunge la 260 de lei.

Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii Marie-Curie

Costul mediu al unei zile de spitalizare la Spitalul Marie-Curie se ridică la 331 de lei (la secţiile Chirurgie Pediatrică, Nefrologie Pediatrică, Oncologie Pediatrică, O.R.L, Ortopedie Pediatrică şi Pediatrie).
Costurile cuprind cheltuieli cu salarii, utilitaţi, hrană, medicamente, materiale sanitare, alte cheltuieli materiale, inclusiv radiografii, analize medicale, potrivit site-ului spitalului.

Tarifele au fost confirmate pentru MONEY.ro de oficialii spitalelor.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov

Tariful mediu pentru o zi de spitalizare la secţia ATI din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Braşov ajunge la circa 1.325 de lei, o zi de spitalizare la secţia de Medicină Internă a spitalului te costă, în medie, 272.97 lei, în vreme ce costul unei zile de spitalizare la secţia Reumatologie se ridică la aproximativ 117 lei, în medie.
O zi de spitalizare la secţia Cardiologie I a spitalului te costă, în medie, 176.62 de lei, în timp ce tariful mediu pentru o zi de spitalizare la Cardiologie II ajunge la aproximativ 186 de lei.

Vezi mai jos cât te costă în medie o zi de spitalizare la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, dacă nu includem în tarif cheltuielile cu medicamentele administrate pe perioada internării.

Secţia ATI: circa 1.122 de lei.
Secţia Medicină Internă: aproximativ 246 de lei.
Secţia Reumatologie: circa 113 lei.
Secţia Cardiologie I: aproximativ 154 de lei
Secţia Cardiologie II: 160.82 de lei.

Sursa: oficialii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov.

De ce o zi de spitalizare costă diferit la spitalele din ţară

Din cauza cheltuielilor care alcătuiesc aceste costuri, care sunt diferite la spitalele din ţară. Mecanismul e simplu: în costurile unei zile de spitalizare se descarcă pe de o parte cheltuielile directe ale unui spital, adică cele cu personalul medical, reactivii pentru investigaţii, medicaţia şi hrana. Cheltuielile directe ar trebui să fie egale, indiferent de spital, susţine Adina Geană, fost director al Casei de Asigurări de Sănătate Bucureşti şi în prezent în structura de conducere a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) la Direcţia Generală de Management. Pentru că nu sunt diferenţe mari între spitale la consumul de medicamente, explică ea.

Pe de altă parte, în costurile zilei de spitalizare se descarcă cheltuielile indirecte ale spitalului, adică regia. Concret: cât plăteşte un spital ca să ţină în funcţiune X saloane. Cheltuielile indirecte diferă foarte mult de la unitate la unitate, funcţie de configuraţia ei. Cu alte cuvinte, cu cât e mai mare şi mai prost gestionată, cu atât cheltuielile cu regia vor fi mai mari, implicit costul final per serviciu medical va fi mai mare.

“Gândiţi-vă cât de diferite sunt ca spaţii spitalele din România, cât costă să iluminezi şi să încălzeşti rezerve ca cele din Fundeni, unde saloanele sunt imense, şi nu la fel costă la Universitar, un spital monobloc, nu multipavilionar. Şi atunci categoria cheltuielilor indirecte face ca aceste costuri să fie foarte diferite de la un spital la altul”, a spus pentru MONEY.ro Adina Geană.

Tarifele serviciilor se stabilesc funcţie de cele din anul precedent, ajustate cu inflaţia.

“Dacă e un spital finanţat în sistem DRG, adică sistem care are la bază grupele de diagnostic, aceste tarife sunt stabilite la nivel naţional, sunt în Monitorul Oficial şi ele sunt stabilite ca urmare a unor mecanisme de evaluare matematică, nu de evaluare a activităţii, pe care le face anual Şcoala Naţională (n.red. Şcoala Naţională de Sănătate Publică şi Management Sanitar), în baza unui contract pe care ea îl are încheiat cu CNAS”, explică Adina Geană.
Şcoala Naţională adună date la nivelul fiecărui spital din DRG şi la final de an, funcţie de activitate de categoriile de cheltuili, se face acest calcul şi ies nişte tarife. Există şi acele tarife negociate cu Casele de Asigurări la care mecanismul de calcul e următorul: la Case (Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate) se cere nivelul de cheltuieli din anul precedent pentru acele tipuri de servicii la care Casa are acces să negocieze, şi lucrurile stau aşa: dacă anul trecut ai cheltuit 10 lei ca să faci aceste servicii, anul acesta pornesc de la premisa că îţi trebuie tot 10 lei şi plus rata inflaţiei, înseamnă că la un număr estiamt de servicii, tariful pe care putem avea în vedere e X, conchide Adina Geană.

Ultimele Articole