Cât trebuie să stai în preaviz la locul de muncă în funcție de postul și funcția ocupată

Termenul de preaviz sperie foarte mulți angajați și este valabil și în cazul unei demisii, dar și în cazul unei concedieri. Cât trebuie să stai în preaviz la locul de muncă în funcție de postul și funcția ocupată?

Codul Muncii spune că salariatul are dreptul la minim 20 de zile lucratoare de preaviz cand este concediat, indiferent daca este post de executie sau concediere.

Cât trebuie să stai în preaviz la locul de muncă în funcție de postul și funcția ocupată

Totodată, salariatul va sta in preaviz maxim 20 de zile cand isi da demisia, daca este post de executie sau va sta în preaviz maxim 45 de zile daca isi da demisia si are o functie de conducere.

Mai exact, Art. 75 din Codul Muncii prevede: “Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.”

De la aceasta regula sunt exceptate persoane concediate care se afla in perioada de proba. Daca ai angajat in perioada de proba si doresti sa il concediezi, nu mai este nevoie de preaviz si nici de motivare.

De cealaltă parte, în cazul în care în perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator, cu exceptia cazului prevazut la art. 51 alin. (2).

Art. 51. – (1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului, in urmatoarele situatii:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
b) concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
c) concediu paternal;
d) concediu pentru formare profesionala;
e) exercitarea unor functii elective in cadrul organismelor profesionale constituite la nivel central sau local, pe toata durata mandatului;
f) participarea la greva.

De menționat este faptul că nu poate fi concediat fara preaviz angajatul care nu corespunde profesional pentru locul sau de munca. Concedierea fara preaviz are loc doar atunci cand angajatul se afla in perioada de proba sau la finalul perioadei de proba, fara ca acest termen sa fie intrecut.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed