AcasăActualitateJustitieCătălin Predoiu, noi precizări despre dosarul soţului fostei şefe DIICOT: „O festă...

Cătălin Predoiu, noi precizări despre dosarul soţului fostei şefe DIICOT: „O festă de memorie”

Cătălin Predoiu, Ministrul Justiției, a făcut noi declarații despre dosarul soţului fostei şefe DIICOT Georgiana Hosu.

Deși ce inițial spusese că acesta a fost achitat într-un proces, ministrul declarând la emisiunea Insider Politic, de la Prima TV, că ”a fost o eroare de judecată bazată pe o festă de memorie”.

Redăm mai jos o parte din interviul menționat mai sus:

Insider politic: Zilele trecute, într-un interviu pentru Europa FM, aţi spus că soţul fostei şefe DIICOT, Georgiana Hosu, a fost achitat. În realitate, el este condamnat în primă instanţă la 3 ani cu suspendare, iar sentinţa definitivă va fi dată pe 7 februarie. Ulterior, v-aţi cerut scuze şi aţi spus că aţi primit această informaţie din ”surse neoficiale”. Ce înseamnă aceste ”surse neoficiale?”.

Cătălin Predoiu: În primul rând, am văzut speculaţiile care s-au făcut, pe care aş vrea categoric să le resping. Nu a fost vorba de altceva decât de o festă de memorie pe care am avut-o. A fost convingerea mea că acel dosar s-a soluţionat. Eu nu m-am referit la viitor, cu intenţia de a influenţa în vreun fel instanţa, ci m-am referit la o informaţie care ţinea de trecut. Asta a fost convingerea mea din discuţii din afara cadrului statal, din afara cadrului oficial, de aceea am şi precizat că e vorba de surse neoficiale, medii juridice care n-au legătură cu oficialităţi ale statului. Efectiv a fost o eroare de judecată bazată pe o festă de memorie.

Medii juridice, adică avocaţi, procurori, judecători?

Cătălin Predoiu: Da. Lumea juridică, mediul privat, n-are nicio legătură cu statul. Nu vreau să mă derobez de această eroare, de aceea mi-am cerut şi scuze, dar departe de mine gândul de a fi dorit să influenţez pe cineva. De altfel, nici nu ai cum să vrei să influenţezi ceva ce eşti convins că s-a petrecut în trecut. Pe de altă parte, fac apel şi la notorietatea împrejurării. E cunoscut în sistemul judiciar: nu am avut niciodată discuţii neprincipiale pe vreun dosar sau altul, nici cu judecători, nici cu procurori, nici cu grefieri. Nu există judecător, procuror, grefier care să poată să pretindă că am avut discuţii măcar în legătură cu dosare concrete sau, cu atât mai mult, să cer ceva într-un dosar sau altul.

Dacă pe 7 februarie acest domn va fi achitat, toată lumea va spune, pe bună dreptate: ministrul ştia dinainte!

Cătălin Predoiu: Fac apel la discuţia percepţie-realitate. Judecătorii ştiu foarte bine că sunt protejaţi de lege, judecă pe baza probelor, întotdeauna am avut această poziţie, nu cred că poate fi contestat acest lucru, nici pe baza declaraţiilor publice, nici pe baza discuţiilor pe care le-am avut la bilanţuri sau în şedinţele CSM. Chiar mi-am făcut un principiu de bază, fundamental în activitatea mea: de a opri interacţiunea – dacă a fost vreodată în trecut – între minister şi instanţe şi parchete. Ministrul Justiţiei nu are nicio legătură cu ceea ce se întâmplă în dosare. Eu am aplicat acest principiu şi iau martor întreg sistemul judiciar, toţi cei care au interacţionat cu mine. Nu a existat niciodată nici cea mai mică nuanţă pe care să o fi făcut în legătură cu vreun dosar. A fost pur şi simplu o gafă de memorie.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.