Categoria de şoferi care poate cere un nou preţ la poliţele RCA

Prețurile polițelor RCA sunt în continuare ridicate, în ciuda faptului că tarifele au rămas plafonate. Atât conducătorii auto, cât și brokerii exprimă nemulțumiri în acest sens. Singurii care pot beneficia de o micșorare a prețului sunt cei cu risc ridicat.

Cum se calculează tarifele RCA pentru șoferii cu risc ridicat

Principala condiție pentru ca un șofer cu risc ridicat să poată solicita un nou tarif pentru polița RCA este să primească deja trei oferte de asigurare de 12 luni care depășesc tariful de referință, stabilit de ASF pe baza datelor din piață. De exemplu, un șofer de 45 de ani, cu o mașină de oraș, poate primi oferte de 1.550 lei, 1.450 lei și 1.480 lei, toate acestea fiind mai mari decât tariful de referință de 1.318 lei. Acest șofer se încadrează astfel în categoria de risc ridicat.

O nouă primă este calculată pe baza unei formule propuse de Biroul Asiguratorilor. Aceasta va fi mai mică decât ofertele inițial propuse, dar totuși mai mare decât tariful de referință.

Recomandările ASF pentru polițele RCA

„În cazul unui asigurat care a primit cel puțin trei oferte peste nivelul tarifului de referință, se poate înțelege că este vorba de un client cu risc mai mare. Este normal ca acest client să primească o ofertă recomandată cu un tarif mai mare decât tariful de referință. În produsele de asigurare de răspundere civilă auto, prețul este un element important,” explică Sorin Mititelu, vicepreședinte ASF.

În plus, șoferii cu risc ridicat care doresc o modificare a prețului poliței RCA se pot adresa Biroului Asiguratorilor pentru a primi o ofertă mai avantajoasă.

Opiniile șoferilor reflectă nemulțumirea generală: „Plătim consecințele falimentului celor două companii. Cineva trebuia să acopere pierderile,” spune un șofer. Un altul adaugă: „În ultimul an, am plătit cu 20-30% mai mult.”

Astfel, chiar și în condițiile actuale de plafonare a tarifelor, prețurile polițelor RCA rămân o preocupare majoră pentru mulți conducători auto, potrivit Antena 3 CNN.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed