AcasăActualitateCâți bani ajunge să coste instalarea unei centrale termice. Ce element este...

Câți bani ajunge să coste instalarea unei centrale termice. Ce element este cel mai scump

Câți bani ajunge să coste instalarea unei centrale termice. Ce element este cel mai scump. Tot mai mulți români se orientează spre instalarea unei centrale termice pentru a plăti mai puțin la întreținere. Cât costă însă instalarea și ce presupune acest lucru?
Pentru centrală termică pe gaz, fie că vorbim de bloc sau casă, este nevoie de câțiva pași importanți înainte de instalare, scrie catplatesc.ro.

Câți bani ajunge să coste instalarea unei centrale termice. Ce element este cel mai scump

În primul rând, trebuie avut în vedere că debranșarea de la sistemul centralizat nu se poate face atunci când se furnizează agentul termic, de aceea, recomandat este să începeți documentația imediat ce se întrerupe furnizarea căldurii în Martie și cel târziu până în August, luând în considerare că procesul durează câteva săptămâni.
Totodată, unii distribuitori de agent termic necesită o informare din partea deținătorului apartamentului în care se informează intenția de debranșare de la acesta, printr-un formular tip, care trebuie trimis la începutul procesului, pentru că apoi să se întocmească dosarul pentru Direcția Tehnică – Serviciul Tehnic și Avize.

Câți bani ajunge să coste instalarea unei centrale termice. Ce element este cel mai scump

Sursa citată precizează că dosarul este necesar pentru a se întocmi Referatul Tehnic de Specialitate și trebuie să conțină, pe lângă actul de identitate și actul de proprietate, cererea de debranșare totală, acordul vecinilor poziționați pe orizontală și verticală față de apartament, acordul Asociației de Proprietari, aprobarea de acces la sistemul de distribuție de gaze, proiectul tehnic de debranșare și copie C.U.I a executantului de proiect.
Costurile pentru elaborarea proiectului de debranșare care are un preț între 2500 lei și 3000 lei, și eventual despăgubirea vecinilor care au deja centrală instalată și care au contribuit la stabilirea sistemului la care urmează să vă racordați, iar sumele pot fi aflate la asociația de proprietari, pentru fiecare vecin.
Mai este nevoie și de copia chitanței și factura acestuia, care vor trebui anexate dosarului de debranșare în care se comunica condițiile în care se va face debranșarea și prețul aferent care va fi stabilit de către Secția de Termoficare de care aparține, în funcție de ce cantitate de apă se pierde prin golirea instalației blocului și de tipul de radiatoare în apartament. Avizul de debranșare are un preț de aproximativ 250 lei, la care se adaugă un preț între 45 și 85 lei pentru primul calorifer și 10 lei pentru fiecare calorifer adiacent.

Câți bani ajunge să coste instalarea unei centrale termice. Ce element este cel mai scump

Menționăm și că pentru a întocmi toate actele necesare, va fi necesar să colaborați cu o firmă autorizată de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei. Pe baza proiectului de gaz se obține și avizul tehnic de racordare de la distribuitorul de gaze, pentru care trebuie achitată o taxă de aproximativ 500 lei în momentul depunerii documentației.
Astfel, sursa citată arată că în final, costul proiectului va fi de aproximativ 1500 lei, dintre care 500 lei reprezintă contravaloarea proiectului, materialele pentru instalația de gaze de pe scară 500-700 lei și manopera.
Pentru a facilita procesul și a scurta durata acestuia, este recomandat să se lucreze cu același proiectant atât pentru proiectul de debranșare cât și pentru cel de racordare.

Ultimele Articole