Câți bani cheltuiesc, de fapt, românii care merg la schi în Austria: „O cameră în sezonul de iarnă costă cel puțin 1000 de euro”

​După ce Austria a refuzat intrarea României în spațiul Schengen, Daniel Cadariu, ministrul Turismului, i-a „sfătuit” pe români să nu mai meargă la schi în această țară. Specialiștii în turism dezvăluie câți români ale stațiunile austriece și cât îi costă o asemenea vacanță.

Datele oficiale arată că în 2019, anul dinaintea pandemiei, peste 370 de mii de români au mers în Austria petrecând un milion de nopți de cazare.

„Știm cu toții că nu numai în Austria sunt condiții ideale pentru schiat. Sunt astfel de condiții, poate în unele cazuri și mai bune, și în Elveția, Italia, Franța, Germania”, a declarat Cadariu.

Ce spun agențiile de turism

Reprezentații agențiilor de turism spun că în prezent, nu se poate vorbi de un boicot din partea românilor, discuțiile fiind doar la nivel de social media.

Gabriel Vacariu, directorul agenției Nordis Travel, spune că nu a înregistrat cereri de anulare a vacanțelor în Austria, pentru aceste sărbători.

„Dacă vor exista solicitări în acest sens, consider că este important ca oamenii să înțeleagă ca serviciile asigurate la fața locului nu se vor schimba cu nimic. Stațiunile montane sau hotelurile din marile orașe își așteaptă turiștii români”, a spus el, conform hotnews.ro.

Totodată, CEO-ul agenției de turism Paralela 45 dezvăluie că „nu este un fenomen de masă renunțarea la serviciile turistice în Austria. Este posibil să nu știm noi, pentru că mulți români își fac rezervarea directă, prin diverse sisteme de rezervare.”

Antrepenorul în turist, Răzvan Pascu, spune că a remarcat o reticență și o reacție de „boicot” în zona turistică a Austriei, lucru care nu îl surprinde. „Cred, totodată, că e o situație de moment, iar turismul nu va fi afectat la modul serios.”

Turismul nu implică politică

Purtătorul de cuvânt ANAT (Asociația Națională a Agențiilor de Turism). Traian Bădulscu, confirmă faptul că românii nu au renunțat la vacanțele din Austria. În proporție de peste 90%, oamenii își fac rezervare direct, nu prin agenții.

„Noi, cei din industria turismului, credem doar în „politica turismului” și promovăm atât România, cât și orice țară unde nu există conflicte care să pericliteze siguranța turistului. Turismul nu implică politică.

Turiștii obișnuiți cu Austria nu vor renunța la destinația lor favorită. Sunt sigur că autoritățile austriece decidente din turism ne-ar fi dorit în spațiul Schengen, pentru că altfel ar fi crescut și mai mult numărul de turiști români care doresc să aleagă Austria”, spune Bădulescu.

„Peste 40% dintre vacanțele vândute de agenția noastră pentru stațiuni montane în Europa au fost pentru Austria”

Totodată, Răzvan Pascu susține că Austria este o destinație turistică preferată de români tot timpul anului.

Răzvan Pascu spune că Austria este o destinație iubită de români tot timpul anului, „atât din considerente de proximitate, cât și pentru că ai ce să vizitezi și ce să faci dacă te decizi să mergi acolo într-un city break sau la schi.”

„Iarna, Austria este mai căutată de turiștii români, atât pentru târgurile de Crăciun și cumpărături, cât și pentru stațiunile de schi, cum ar fi Sölden, Ischgl și Kitzbuhel, care sunt printre cele mai populare din Europa.”.

„Este cea mai populară destinație de ski”

În același timp, Traian Bădulescu recunoaște și el că românii iubesc Austria, mai ales iarna.

„Austria este cea mai populară destinație de schi și de sporturi de iarnă din Europa. Ca un exemplu, turistul care merge la Ischgl pentru schi și cluburi o va face, indiferent de situația geopolitică.

Un turist care este fan Austria nu va renunța la destinație. Între Austria și România există chiar o circulație turistică reciprocă destul de similară. Dacă România ar fi fost acceptată în spațiul Schengen, această circulație ar fi crescut reciproc.”

Directorul Nordis Travel întărește ideea și susține că majoritatea solicitărilor au fost pentru vacanța de Crăciun/Revelion. „Austria reprezintă încă o destinație de top pentru clienții români care practică sporturile de iarnă. Peste 40% dintre vacanțele vândute de agenția noastră pentru stațiuni montane în Europa au fost pentru Austria”, zice el.

Cât costă o vacanță la schi în Austria

Răzvan Pascu susține că, în medie, o vacanță de cinci-șapte zile în Austria costă „cel puțin” 1000-1200 de euro de persoană.

Prețul unui concediu diferă în funcție de specificul acestuia. O vacanță de tip city break în Viena, spune el, începe de la 489 euro/de persoană pentru un sejur de trei nopți, la un hotel de 4 stele, bine poziționat, dar, în același timp, în funcție de hotelul ales, poate ajunge și la câteva mii de euro de persoană.

Acest timp de tarif include avionul, transferul de la aeroport la hotel și retur, cât și nopțile de cazare cu mic dejun inclus.

„Dacă optăm pentru o vacanță într-o stațiune montană, costul unui sejur de cinci nopți (cu dată de plecare după 10 ianuarie), la un hotel de 4 stele din Tirol, începe de la 917 euro de persoană și poate ajunge și la câteva mii de euro, în funcție de hotelul ales.

Tariful menționat include cazarea la demipensiune (mic dejun și cină) pentru toate cele cinci nopți, iar la cerere putem asigura și transportul cu avionul și transferul de la cel mai apropiat aeroport”, completează expertul.

Austria nu este o destinație ieftină de vacanță

Purtătorul de cuvânt ANAT susține faptul că Austria nu este o destinație ieftină, mai ales pentru că este una de calitate față de ce poate oferi românia acum

„Circulă degeaba acea lozincă, că nu mai mergem în Austria, mai punem 1000 de euro și mergem în Poiana Brașov. Este o legendă că în România sunt prețuri foarte mari. Pentru Austria, o cameră în perioada sezonului de iarnă, cu excepția sărbătorilor, costă, pentru cinci-șase nopți de cazare, între 1000 de euro minim (pensiune turistică) și 1500-5000 de euro (dacă vorbim de hoteluri de 2 și 4 stele).

Prin comparație, trei nopți de Revelion pot costa în România, chiar și pe Valea Prahovei, la un hotel de 3 stele, între 2700 și 4000 de lei, per cameră. Cel mai scump Revelion în România este la câteva hoteluri de 4 și 5 stele din Poiana Brașov și Predeal și poate ajunge la 4000-4500 de euro per familie, dar implică cine festive cu vedete naționale cunoscute, toate mesele incluse, acces la wellness și spa.

O cină de Revelion la un hotel de 4 sau 5 stele în București sau în alte orașe mari, cu program artistic, vedete cunoscute, poate costa 200-250 de euro de persoană”, precizează el.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed