x


  • EUR
    4.8393
    USD
    4.2695
string(16) "instant-articles"

Cea mai bogată primărie din România: încasează şi de cinci ori mai mult decât alte comune

Potrivit bugetelor prezentate în ultimii ani de primăria Miroslava din Iaşi, veniturile proprii ale localităţii sunt şi de cinci ori mai mari decât ale altor comune din judeţ.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Adevarul | Publicat: 22.02.2018, 9:22

Deşi a pierdut în jur de două milioane de euro după „revoluţia fiscală“ impusă de guvernanţi, primăria Miroslava are estimat şi pentru acest an un buget consistent. Astfel, potrivit datelor oferite de primărie, în acest an totalul cheltuielilor pe acest an vor depăşi 50,9 milioane de lei, din care 18,2 sunt pentru funcţionare, iar 32,7 pentru dezvoltare. Comuna de lângă Iaşi este considerată cea mai bogată din ţară, veniturile la buget venind atât de la sutele de firme cu sedii în această zonă foarte apropiată de oraş, dar şi celor care au fie case, fie apartamente în comună şi plătesc impozite locale.

 

„Modificările fiscale din ultima perioadă ne-au adus reduceri la buget de 10 milioane de lei. Ventiturile proprii în acest an vor depăşi 30 de milioane de lei, mai ales că din august estimăm că şi parcul industrial va deveni operaţional“, a anunţat Dan Niţă, primarul comune Miroslava. Potrivit datelor oficiale din 2017, cele mai mari venituri au fostdin cotele defalcate din impozitul pe venit, peste 8 milioane de lei, 3,2 milioane de lei au reprezentat venituri din impozitele aplicate persoanelor juridice, iar 7,9 au fost sume defalcate din TVA.

 

În baza datelor de la Ministerul Dezvoltării, la nivelul anului 2016, comuna Miroslava era considerată cea mai bogată din ţară, urmată de localităţile Chiajna şi Dragomireşti. Raportat doar la nivelul judeţului Iaşi, potrivit celui mai recent raport al Camerei de Conturi Iaşi, la nivelul comunelor din judeţul Iaşi „cele mai mari venituri sunt raportate de comuna Miroslava, în sumă de 26.350 mii lei, în timp ce un număr de 21 comune  au  raportat venituri realizate de 10.000 mii lei până la 20.000 mii lei, un număr de 26 unităţi au obţinut venituri sub 5.000 mii lei, iar un număr de 45 unităţi administrative au raportat prin conturile de execuţie bugetară venituri realizate şi încasate între 5.000 mii lei şi 10.000 mii lei“.