AcasăActualitateCaz incredibil în Vaslui! Un mort nu a mai ajuns la propria...

Caz incredibil în Vaslui! Un mort nu a mai ajuns la propria înmormântare

Înmormântarea fără mort a avut loc, în premieră, în Vaslui. Un bărbat decedat nu a mai fost adus la propria înmormântare, din rațiuni care țin de proceduri, deși autoritățile nu comunicaseră existența vreunui impediment.

Slujba și praznicul au continuat fără mort, pentru că se strânsese tot satul.


Înmormântarea fără mort, după toată rânduiala, cu prapuri, colivă, pomeni și groapa săpată a avut loc miercuri în Epureni, comuna Duda Epureni.

Tot satul a contribuit să îngroape creștinește un consătean răposat, rămas singur pe lume. Omul, Ion Bulai, în vârstă de 75 de ani, fusese găsit mort în casă cu două zile înainte, iar Poliția sesizată prin apel la 112 a început cercetări pentru moarte suspectă. Cadavrul a fost dus la Vaslui, la Medicina Legală. Însă, medicii legiști au constatat că bărbatul a decedat din cauze naturale, și prin urmare câteva persoane din sat, dar și reprezentanții Primăriei, s-au și apucat să pregătească înmormântarea cum se cuvine, arată cotidianull „Vremea Nouă”.

Serviciile sociale urmau să se îngrijească de transportul decedatului de la medicina legală la slujba de la biserică.

Numai că miercuri, când toată lumea era la biserică, cu pomeni, colivă, prapuri, dar și cu pachetele cu alimente pentru dat de pomană pregătite, oamenii au fost anunțați de reprezentații Primăriei că, practic, mortul nu va putea lua parte la… propria-i înmormântare. Cei de la morgă și-au dat seama că legea îi obligă să țină decedatul care nu are aparținători timp de 10 zile, apoi să îl declare „caz social”.

Sătenii au rămas uluiți, mai ales că erau toate pregătite, inclusiv groapa săpată. „Ce era să facem? Părintele a făcut o slujbă de sfințire a mâncării, care a fost dată de pomană celor prezenți, s-au strâns prosoapele, s-a strâns tot și asta a fost”, au spus cei care s-au implicat în pregătirea înmormântării.

Deficiențe de comunicare

„Deși mortul nu a fost îngropat, pomana s-a mâncat și oamenii chiar au spus bogdaproste. Toată lumea știa că Ion este la morgă, deși noi așteptam pe marginea gropii, cum se spune, să îl îngropăm și pe el creștinește, că nu are pe nimeni”, povestesc oamenii din sat. Aceștia susțin că Primăria ar fi trebuit să se ocupe de aducerea mortului, însă, cel mai probabil, din cauza unei comunicări deficitare, nu s-a înțeles exact când va putea fi dat de la morgă cadavrul.

Reprezentanții Primăriei au spus, inițial, că vor putea lua trupul neînsuflețit marți, apoi li s-ar fi comunicat de la Medicina Legală că vor putea lua sicriul cu cel decedat miercuri. Numai că la fața locului s-ar fi constatat că nu este nimeni în măsură să semneze pentru ridicarea defunctului, întrucât nimeni nu era aparținător al acestuia. Așa că procedura s-a oprit.

Reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție (IPJ) Vaslui confirmă faptul că persoana din comuna Duda Epureni, găsită decedată în locuință, nu ridică suspiciuni cu privire la cauzele morții, însă oamenii legii vor continua cercetările în dosarul deschis, așa cum este procedura, pentru „vătămare corporală din culpă”. El va fi clasat, întrucât este vorba despre o moarte din cauze naturale, arată sursa citată.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.