CCR a decis că modificarea Legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice este neconstituţională, în ansamblul său

0

„Cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal şi a constatat că Legea pentru modificarea şi completarea Legii-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice este neconstituţională, în ansamblul său”, transmite Curtea Constituţională, într-un comunicat de presă.

Pentru pronunţarea acestei soluţii, „Curtea a reţinut, în esenţă, că legea examinată a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului, consacrat de art.61 alin.(2) din Constituţie. Totodată, întrucât prin acelaşi act normativ sunt angajate cheltuieli suplimentare asupra bugetului de stat, ar fi trebuit, pe de o parte, să se solicite informarea Parlamentului de către Guvern şi, pe de altă parte, să se stabilească sursa de finanţare, în acord cu cerinţele art.111 alin.(1) teza a doua şi, respectiv, ale art.138 alin.(5) din Legea fundamentală”, mai transmite sursa citată.

Liberalii precizează că legea a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului, forma adoptată de Camera Deputaţilor fiind semnificativ diferită de cea adoptată de către Senat. PNL mai argumentează că a fost încălcat şi principiul responsabilităţii fiscal bugetare.

„Prin stabilirea unor sporuri care în prezent nu sunt reglementate prin legea salarizării unitare, Legea-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, Parlamentul procedează la modificarea implicită a Legii 5/2020, Legea bugetului de stat pentru anul 2020, deoarece sunt evidente implicaţiile bugetare ale adaosurilor salariale reglementate prin dispoziţiile de completare adoptate de Camera decizională, Camera Deputaţilor. În contra dispoziţiilor constituţionale şi jurisprudenţei Curţii, legiuitorul a ales să adopte legea fără consultarea Guvernului cu privire la impactul reglementării asupra Legii 5/2020 privind bugetul de stat pentru anul 2020, cu modificările şi completările ulterioare, nesolicitând fişa financiară obligatorie”, motivează PNL în obiecţia de neconstituţionalitate formulată la CCR.

Pe 14 octombrie, Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, un proiect de lege care modifică şi completează Legea-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, astfel încât şi alte categorii de funcţionari publică să beneficieze de majorarea cu 15% a salariului de bază, cum ar fi cei care lucrează la Administraţia Prezidenţiala, Secretariatul General al Guvernului şi Parlament.