CCR analizează OUG care suspendă în acest an plata sporurilor câştigate în instanţă de bugetari

0

Avocatul Poporului a sesizat, pe 31 martie, Curtea Constituţională, în legătură cu neconstituţionalitatea unui articol din OUG 18/2010, prin care se suspendă în acest an plata tututor sumelor stabilite prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect drepturi salariale ale personalului din sectorul bugetar.

Potrivit lui Ioan Muraru, sesizarea a fost făcută la solicitarea a două confederaţii sindicale, respectiv Cartel Alfa şi Spiru Haret.

„Două confederaţii sindicale mari, respectiv Cartel Alfa şi Spiru Haret, au cerut Avocatului Poporului să exprime un punct de vedere faţă de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.18/2010, din 9 martie, pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 71/2009 privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar”, a declarat, la sfârşitul lunii martie, Ioan Muraru în cadrul conferinţei de presă în care a prezentat bilanţul instituţiei pe anul 2009.

Astfel, Muraru a spus că a constatat că în articolul 2 al Ordonanţei este stipulat „cu viclenie” că „orice procedură de executare silită se suspendă de drept”, ceea ce ar încalca normele constituţionale. „Acest lucru nu se poate face, este o încălcare gravă a Constituţiei. În sistemul constituţional de la noi, o hotărâre judecătoarească poate fi anulată doar de o altă instanţă judecătorească, iar Guvernul prin această ordonanţă prin care reeşalonează această datorie către salariaţi vrea să eludeze hotărârile judecătoreşti”, a explicat Ioan Muraru.

Federaţia Sindicatelor din Învăţământ „Spiru Haret” a cerut, pe 17 martie, Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalizatea Ordonanţei de urgenţă 18/2010 prin care se amână plata drepturilor salariale câştigate în instanţă de profesori.

„Federaţia Sindicatelor din Învăţământ „Spiru Haret” a luat act de noua lovitură dată de Guvernul României salariaţilor din sistemul de învăţământ (de fapt, din întregul sistem bugetar), prin recent aprobata Ordonanţă de urgenţă a Guvernului nr. 18/2010 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 71/2009 privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar. Actul în cauză suspendă pentru acest an plata tuturor sumelor stabilite în anul 2010 prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect drepturi salariale ale personalului din sectorul bugetar; ele urmează a fi plătite, în trei tranşe, începând cu anul 2011, respectiv 34% în 2011, 33% în 2012 şi 33% în 2013”, potrivit comunicatului „Spiru Haret”.

Reprezentanţii federaţiei subliniau că salariaţii din învăţământ, ale căror salarii au fost deja diminuate, se află acum în imposibilitatea de a beneficia de reparaţiile dispuse de instanţele de judecată.

Federaţia „Spiru Haret” consideră că ordonanţa de urgenţă 18/2010 este neconstituţională, fiind emisă cu încălcarea mai multor texte din Constituţia României.