CE a declanşat procedura de infringement împotriva României în cazul autorităţii din telecomunicaţii

0
CE a declanşat procedura de infringement împotriva României în cazul autorităţii din telecomunicaţii
Comisia Europeană a declanşat joi procedura de încălcare a Tratatului de aderare (infringement) în cazul României pentru "încălcarea gravă" a independenţei autorităţii de reglementare în domeniul telecomunicaţiilor.
 
Decizia nu este o supriză. Comisarul european pentru telecomunicaţii Viviane Reding i-a telefonat miercuri dimineaţă noului ministru român al comunicaţiilor Gabriel Sandu, înştiinţându-l despre decizia de a demara procedurile de încălcare a Tratatului UE.
 
Procedura de încălcare a Tratatului UE (infringement) de către România este demarată din cauza imixtiunii în 2008 în independenţa autorităţii de reglementare a telecomunicaţiilor (ANC).
 
Reding i-a dat asigurări ministrului Sandu că măsura nu este îndreptată împotriva noului guvern, ci este o urmare a acţiunilor fostului guvern Tăriceanu, care a încălcat independenţa autorităţii de reglementare a telecomunicaţiilor, concediindu-l pe şeful acesteia şi restructurând-o nemotivat.
 
"Comisia este însă gardianul tratatelor şi nu poate ţine cont de schimbări de guvern, trecând cu vederea înălcări ale legislaţiei UE", au declarat miercuri pentru NewsIn surse din CE.
 
Procedura de infringement are trei stadii, abia după ignorarea repetată a recomandărilor şi solicitărilor CE cazul fiind înaintat Curţii Europene de Justiţie.