O tânără a reuşit să ia 10.000 de euro de la stat. Vezi ce afacere a făcut cu ei

Maria Eliescu, în vârstă de 28 de ani din Râmnicu Vâlcea, se afla la o patiserie şi era nemulţumită de calitatea produselor. Atunci prietenii i-au spus “De ce nu îţi deschizi tu o patiserie? Ce te opreşte?”

 

Zis şi făcut. A pus la punct un plan de a deschide împreună cu o prietenă o ceainărie cu produse de patiserie. Dar, în luna ianuarie a acestui an, programul de sprijin pentru tinerii afacerişti s-a conturat de-a binelea şi au decis ca amândouă să-şi încerce norocul, separat.

 

Maria s-a pus pe treabă şi a realizat două planuri de afaceri: cel pentru ceainărie, al ei, şi cel pentru o firmă de cadastru, pentru prietena ei. “Sunt pasionată de ceaiuri şi îmi doream un loc boem, unde să evadez. Noi eram pe punctul de a demara pe cont propriu această afacere, dar când am auzit de posibilitatea de a lua bani prin acest fond, am ales să aplicăm. Banii din program au fost bineveniţi, pentru că nu am făcut rabat de la calitate şi ne-a ajutat să ne îmbunătăţim afacerea”, a declarat pentru MONEY.ro, Maria Eliescu, prima tânără care a primit finanţare prin acest program.

 

Prin acest program, statul sprijină cel mult 50% din investiţia necesară deschiderii unei afaceri. Maria a investit 19.000 de euro, pe lângă cei 10.000 de euro primiţi de la stat, o parte venind dintr-un credit de nevoi personale, iar o altă parte din banii strânşi de la nuntă. După ce a angajat două persoane, prin Bursa locurilor de muncă din Râmnicu Vâlcea, acum se gândeşte să mai angajeze o persoană.

 

Cei aproape 20.000 de euro investiţi de tânără în afacere vor fi recuperaţi, potrivit planului de afaceri, în trei ani. Dacă nu îşi deschidea ceainăria, Maria Eliescu avea alternativa de a pleca din ţară, însă a decis să rămână în România.

 

Ce le recomandă Maria Eliescu celor care vor să acceseze banii

 

“Celor care doresc să aplice pentru acest program le doresc să aibă multă răbdare şi să nu şi-o piardă. Şi să nu studieze în detaliu o afacere, pentru că altfel nu se vor mai apuca de ea. Trebuie să fie exploratori, pentru că e foarte mult de muncă. În plus, se vor bucura de tot sprijinul organizaţiilor din teritoriu”, ne-a mai declarat Maria, care a terminat  specializarea Relaţii Internaţionale – Studii Europene şi a lucrat trei ani în domeniul fondurilor europene.

 

 

Câte planuri de afaceri au fost depuse

 

Până la data de 11 iulie, 1.102 tineri cu vârste de până în 35 de ani au depus planuri de afaceri în cadrul acestui program, din care 740 au fost evaluate până la data mai sus menţionată, arată datele Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (AIPPIMM) furnizate la socilitarea MONEY.ro. Prin acest program au fost create 1.492 de noi locuri de muncă.

 

Din cele 740 de planuri de afaceri, 192 au fost respinse, iar 98 sunt în curs de avizare. Bugetul stabilit iniţial de 21 de mil. lei, adică cinci milioane de euro, acoperă doar 740 de planuri de afaceri, însă există posibilitatea ca la rectificarea bugetară aceste fonduri să fie suplimentate pentru ca 1.100 afaceri să fie finanţate.

Mai multe detalii despre program găsiţi aici şi pe site-ul Agenţiei.

Judeţele cu cei mai mulţi aplicanţi

 

Pentru a vedea imaginea la mărime maximă daţi click pe poza din galeria foto

 

 

Care sunt etapele de la momentul înscrierii şi până la momentul decontării cheltuielilor efectuate

 

 

1. Etapa de evaluare şi atribuirea punctajului în mod automat de către aplicaţia online (se desfăşoară în timp real la momentul înscrierii).

 

2. Etapa de verificare a veridicităţii/coerenţei informaţiilor înscrise în planul de afacere de către OTIMMC-uri, proces care poate dura între cinci şi 15 zile.

 

3. Pentru planurile care au componentă de credit bancar, transmiterea către instituţia bancară parteneră a planurilor de afacere pentru a fi analizate din punct de vedere al eligibilității la creditare durează cinci zile.

 

4. Semnarea contractului de finanţare/contract de credit şi AFN are loc în cel mult cinci zile de la notificare.

 

5. Efectuarea cheltuielilor aprobate se poate face pe o perioadă de cel mult 12 luni.

 

6. Efectuarea plăţii se face în cel mult cinci zile de la certificarea cheltuielilor eligibile.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed