x


 • EUR
  4.5988
  USD
  3.9154
 • 14° C
  Vremea
  Bucuresti
  Vant

  35 km/h
  Umiditate

  97%
  Presiune

  33695 hPa
string(6) "opinii"

Ce alternative de investiții la bursă au avut cei care au căutat alte acțiuni decât DIGI

Listarea DIGI, cea mai mare Ofertă Publică Inițială (IPO) a unei companii private la Bursa de Valori București, a fost primită cu entuziasm, poate cu prea mult entuziasm, de către investitori, în special de către investitorii de retail. Succesul s-a văzut în gradul uriaș de suprasubscriere înregistrat în ofertă. Chiar și așa, la mai bine de o lună după intrarea în piață, prețul se zbate în jurul celui de ofertă. Prin urmare, investitorii care au cumpărat DIGI par să-și fi blocat astfel banii și, prin blocarea banilor, numeroase alte oportunități, cu randamente superioare celor aduse de DIGI investitorilor de retail, au trecut pe lângă ei.

Author: Mircea Popa | Sursa: Money.ro | Publicat: 02.06.2017, 13:49 | Actualizat: 02.06.2017, 13:49

Și tocmai de aici se naște întrebarea care stă la baza acestui comentariu: Ce alte oportunități de investiții la Bursa de Valori București au avut investitorii în această perioadă care să le aducă randamente superioare?

Ei bine, aproximativ 15 dintre societățile listate pe piața principală a Bursei de Valori București, au înregistrat în ultimele 20 de zile creșteri de aproximativ 7% pana la 60%. Intervalul de 20 de zile corespunde perioadei cuprinse între încheierea ofertei DIGI și sfârșitul lunii mai, iar cele 7 procente corespund randamentului adus de investiția în acțiuni DIGI investitorilor de retail.

Prin urmare, de la IPO-ul DIGI până la finele lunii mai din 2017, investitorii în DIGI au trecut pe lângă alte 15 potențiale plasamente care ar fi adus un randament egal sau mai mare decât cel adus de DIGI. Și asta, atenție, făcând o comparație doar între prețul de subscriere și cel de piața, prin raportare la celelalte posibile alternative; altfel, dacă plecăm de la valorile subscrise (blocate) în IPO situația este cu totul alta pentru că investitorii au blocat banii aferenți a 100 de acțiuni, dar au primit doar 5 (indicele de aloare fiind 0,051). Deci, dacă facem un calcul la sumele imobilizate, probabil că randamentul real al plasamentului DIGI este chiar de sub 1%, însă pentru a ușura calculele am luat nivelul de 7% randament spre comparație.
Prin urmare, un investitor de retail în DIGI a câștigat 7% din acest plasament, în cele circa 20 de zile de la IPO. În tot acest timp, pe Bursa de Valori București au fost oportunități de plasament care i-ar fi adus randamente semnificativ mai mari! Chiar și dacă excludem acele variante cu grad de risc relativ ridicat (precum OLT spre exemplu) și mergem pe companiile solide, cu istoric și recunoscute de piață, tot se poate vorbi de faptul că la BVB au fost cinci – șase oportunități semnificativ mai bune decât DIGI. Iar TGN, SNG sau COTE sunt printre ele!

 

Roșoiu Laurențiu

Director Adjunct SAI Star Asset Management S.A.

 

Comentariul integral aici