CE ar putea permite României să reia exporturile de carne de porc

„În perioada următoare vor mai avea loc inspecţii comunitare în România, pentru a urmări în continuare evoluţia pestei porcine clasice, după oprirea vaccinării. De rezultatele acestor controale va depinde luarea unei decizii favorabile de către Comisie, în ceea ce priveşte reluarea comerţului cu carne de porc şi produse româneşti din carne de porc pe piaţa intracomunitară”, se arată într-un comunicat al Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE).

Permiterea livrărilor de carne de porc produsă la nivel local reprezintă o etapă necesară pentru liberalizarea totală a comerţului, inclusiv posibilitatea comercializării de porci vii pe piaţa europeană.

Livrările de carne şi produse procesate din carne de porc, provenind de la firme româneşti pentru piaţa UE, au fost interzise din anul 2003, deoarece România folosea pentru eradicarea pestei porcine clasice vaccinarea porcilor.

În anul 2007, Comisia Europeană a decis să prelungească, până la 31 decembrie 2009, interdicţia impusă firmelor româneşti privind livrările de carne de porc, considerând că pesta porcină nu este încă ţinută sub control.

La sfârşitul anului 2009, România a primit aprobarea Comitetului Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătate Animală prin care unităţile de procesare a cărnii de porc provenită din zonele europene oficial libere de pesta porcină clasică, să poată livra pe piaţa unică europeană produse purtând mărci româneşti.

Condiţia necesară aprobării acestora a fost capacitatea de a asigura trasabilitatea cărnii materie primă şi a producţiei destinate exportului.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed