Ce bănci s-au grăbit să taie dobânzile depozitelor

Acesta este practic efectul nedorit al relaxării politicii monetare cu impact asupra apetitului pentru economisire al populaţiei şi companiilor.

 

Dobânzile plătite de bancheri pentru depozitele atrase de la clientelă au avut o scădere dramatică în ultimul an, ceea ce s-a reflectat în ritmul de creştere a economisirii. De cealaltă parte, dobânzile la credite au scăzut doar ca efect al ajustării costului leilor pe piaţa monetară, puţine fiind băncile care şi-au redus din marjele de câştig.

 

Băncile mari, cu o bază largă de clienţi şi care mizează pe notorietatea brandului pentru a-şi păstra deponenţii, coborâseră cu dobânzile pe termen scurt pe palierul de 2-3% pe an încă din primăvară, dar în prezent chiar şi bonificaţiile pe un an au scăzut sub 3%. Este cazul austriecilor de la Raiffeisen, care au tăiat până la un sfert de punct procentual din dobânda la depozite după ultima şedinţă de politică monetară a BNR şi au ajuns să plătească 2,8% pe an pentru depozitele cu scadenţa la 12 luni. Numai clienţii cu depozite mai mari de 55.000 de lei primesc dobândă de 3% la depozitele pe un an. La nivelul pieţei, depozitul mediu este însă de numai 7.000 de lei. Alte bănci care s-au grăbit să reducă dobânzile la depozite sunt Alpha Bank, Volksbank și ProCredit Bank.

 

Bancherii s-au grăbit să reducă dobânzile la depozite şi în luna august, când a avut loc precedenta ajustare a dobânzii-cheie la lei. Ultimele mişcări ale băncilor au venit în pofida semnalului de alarmă tras de guvernatorul BNR Mugur Isărescu referitor la dobânzile foarte mici şi la riscul ca diminuarea în continuare a acestora să descurajeze economisirea, devenită vitală pentru bănci din moment ce au rămas fără resurse importante de la acţionarii din străinătate. Şi băncile de talie mică şi medie, care au ră­mas cu dobânzile peste media pieţei în încercarea de a-şi consolida baza de clienţi, dau acum semnale că vor merge cu dobânzile mai jos. De exemplu, ProCredit a redus cu 0,3 puncte procentuale dobânda la depozitele în lei cu scadenţa la o lună, până la 2% pe an. Depozitele pe trei luni au dobândă de 3% pe an faţă de 3,2%

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed