CE trimite o misiune în Bucureşti şi anunţă: Bugetul pe 2010 este condiţia cheie pentru a doua tranşă (VIDEO)

„Pentru ca această a doua examinare să fie încununată de succes, este necesar să se se elimine riscul de derapaje fiscale de la sfârşitul anului 2009 şi să se adopte bugetul pentru anul 2010, în condiţiile unui deficit bugetar care să nu depăşească 5,9 la sută din PIB. În plus, este necesar să se ajungă la un acord privind politicile fiscale, macroeconomice şi structurale, necesare pentru succesul programului de asistenţă financiară”, se spune în comunicatul Executivului european.

Pe 20 octombrie, purtătorul de cuvânt în cadrul Direcţiei Generale pentru afaceri economice şi financiare, Amelia Torres, spunea că următoarea tranşă din împrumutul acordat de Uniunea Europeană (1 miliard de euro, după ce prima tranşă de 1,5 miliarde de euro a fost deja plătită în luna iulie) ar trebui achitată în ultimul trimestru al anului 2009.

„Acest lucru se poate întâmpla numai dacă sunt întrunite toate condiţiile, inclusiv bugetul pentru 2010, care respectă angajamentele asumate prin programul de reformă economică şi consolidare fiscală”, preciza oficialul Comisiei Europene.

În comunicatul de vineri, CE reafirmă că „îndeplinirea acestor condiţii reprezintă o cerinţă obligatorie pentru acordarea sumei de 1 miliard de euro, fonduri UE”.

Acesta constituie cea de-a doua tranşă a împrumutului acordat României de CE, în valoare totală de circa 5 miliarde euro, pe o perioadă de doi ani.

Joi, Fondul Monetar Internaţional (FMI) anunţa că va trimite o misiune la Bucureşti în aceeaşi perioadă, pentru a iniţia discuţiile cu autorităţile române privind a doua evaluare din cadrul acordului de finanţare, precizând că ar putea fi necesare consultări ulterioare după formarea unui nou guvern.

CE a menţionat că „dacă va fi necesar, va fi organizată o nouă misiune după formarea noului guvern”.

FMI a dat României primele două tranşe din pachetul de asistenţă financiară negociat, în valoare totală de 6,57 miliarde euro. Dacă boardul FMI va decide că România şi-a îndeplinit angajamentele asumate, ar putea decide deblocarea celei de-a treia tranşe, de 1,5 miliarde euro, a explicat şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.

De asemenea, Banca Mondială a virat României pe 21 octombrie primul împrumut de 300 milioane euro.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed