CE Craiova va investi circa noua milioane euro ca sa livreze energie termica pentru Ford

0
CE Craiova va investi circa noua milioane euro ca sa livreze energie termica pentru Ford

"Vom incheia un nou contract cu Ford. Acum suntem in tatonari cu ei si proiectantul face calcule.Noi trebuie sa facem niste investitii, sa redimensionam reteaua care merge la uzina, pentru a le livra o cantitate mai mare, mult mai mare decat pana acum, de energie termica si de abur tehnologic pentru incalzire. Investitiile sunt dimensionate pe cererea lor. Estimativ, din 2009, vom incepe sa furnizam Ford jumatate din consumul de energie termica al orasului Craiova", a declarat miercuri pentru NewsIn directorul general al CE Craiova, Ion Dinulescu. 

Surse din cadrul companiei au declarat ca aceste investitii se ridica la aproape noua milioane euro. Din aceasta suma, sapte milioane euro vor fi alocate pentru transformarea si adaptarea unor capacitati de productie potrivit cererii Ford si restul de 1,5-2 milioane euro se vor investi in sistemul de conducte de alimentare cu energie termica. Cantitatea livrata in baza noului contract va creste in fiecare an, urmand ca in iarna 2009-2011, cantitatea livrata sa fie de 2.600 metri cubi apa/ora (1.300 metri cubi apa/ora pentru consum industrial si 1.300 metri cubi/ora pentru incalzire). La sfarsitul lunii iulie, noul contract (n.r. aditional la cel deja incheiat) va fi negociat si complexul energetic va livra uzinei Ford energie termica la pretul pietei, potrivit surselor citate. 

Totodata, sursele citate spun ca prin acest nou contract, producatorului de energie ii va creste eficienta producerii de energie termica, de la 62% la 72%. CE Craiova livreaza acum uzinei undeva intre 400 si 450 metri cubi de apa/ora. Contractul s-ar putea intinde pe 3-5 ani, au mai afirmat sursele citate. 

Complexul Energetic Craiova a anuntat investitii de 396 milioane euro pentru urmatorii patru ani (pana la sfarsitul lui 2011), dintre care peste 30% provin din surse proprii si restul prin credite bancare). Din aceasta suma, peste 250 milioane euro vor reprezenta investitiile pentru mediu. 

Cele trei complexuri energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova) acopera circa o treime din productia de electricitate a Romaniei, fiind dupa Hidroelectrica si Nuclearelectrica producatorii celei mai ieftine energii din tara. (NewsIn)