Ce este aeromodelismul și ce implică acesta

Aeromodelismul este un sport deosebit, care nu este pentru oricine. Implică o atenție sporită, răbdare, dar și experiență. Ce este aeromodelismul și ce implică acesta?

Aeromodelismul este un sport tehnico-aplicativ ce constă în proiectarea, construirea și pilotarea sau lansarea în zbor a aeromodelelor.

Ce este aeromodelismul și ce implică acesta

Totodată, termenul de aeromodelism cuprinde acele aeromodele care zboară: planoare, machete de avioane la scară sau elicoptere.

Federația Aeronautică Internațională (FAI) pentru sportul aeromodelistic a împărțit în funcție de modalitatea zoborului, dimensiunile de gabarit, tipul propulsorului și capacitatea cilindrică, mai multe clase:

  • clasa F-1: pentru aeromodele pentru zbor liber, unde aeromodelistul nu are control asupra aeromodelului.
  • clasa F-2: cu aeromodele controlate prin cabluri (captive), unde aeromodelistul controlează aeromodelul folosind 2 sau mai multe cabluri mono sau multifilare atasate la o mansa centrala si un triunghi[necesită clarificare] sau sistemde de comanda complexe compuse din unul sau mai multe triunghiuri de comanda plus tijele de comanda aferente.
  • clasa F-3: cu aeromodele controlate prin unde radio, unde aeromodelistul controlează aeromodelul prin folosirea unei statii de radiocomanda operata de aeromodelist si care transmite semnale catre receptorul plasat în aeromodel.
  • clasa F-4: machete.
  • clasa F-5: cu motor electric.
  • clasa F-7: aerostate.

Aeromodelismul nu este ușor. El poate fi practicat de persoane de toate vârstele, inclusiv de copii, însă există și riscuri. Mai exact, unele aeromodele sunt foarte rapide și puternice astfel încât pot cauza răni adânci în cazul unor accidente.

În acest context, este recomandabil ca zborurile să se facă în spații amenajate, precum aerodromuri, aeroporturi, sau locuri lipsite de oameni pentru a se evita eventuale accidente, precum câmpuri, pajiști, dealuri.

În România există mai multe cluburi amenajate pentru acest sport, iar cursanții învață cap coadă ce este aeromodelismul, cum să piloteze un aeromodel, dar și cum să îl construiască.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri