Ce este fascismul și ce politică urmează fasciștii

Pe lângă comunism, fascismul este o altă ideologie radicală care a ajuns la putere. Unii se temeau de ea, pe când alții ar întoarce timpul înapoi. Ce este fascismul și ce politică urmează fasciștii?

Fascismul este o ideologie politică radicală și autoritară de dreapta. Această viziune era definită, în primul rând, de un naționalism radical, numit și ultranaționalism, de o putere dictatorială, de suprimarea opoziției și de o puternică regimentare a societății și a economiei.

Ce este fascismul și ce politică urmează fasciștii

În ceea ce privește ideologia fascistă, aceasta presupunea crearea unei societăți bazate pe sistemul corporatist, unde economia și politicul să funcționeze pe aceste principii. Se dorea crearea „omului nou”, cu ajutorul unei elite care reglementează prin îndoctrinare, educație fizică și politici familiale, inclusiv eugenism.

Totodată, fascismul era de părere că o societate trebuie să aibă o gândire unitară, o conducere colectivă cu un lider suprem și politici, inclusiv violente, pentru a menține un stat puternic, oarecum similar cu comunismul dacă ne uităm în timp.

Fascismul este o ideologie de dreapta și a fost înființată de către sindicaliștii naționaliști italieni, în timpul Primul Război Mondial. Aceștia au combinat ideii politice de stânga și de dreapta radicale, împreună cu un naționalism puternic, care făcea mari furori la acea vreme. Ulterior, ideologia s-a răspândit și în alte țări europene.

Ce este fascismul și ce politică urmează fasciștii

De menționat este faptul că în cazul acestei ideologii, adepții fascismulului sunt de acord cu violența, războiul și militarismul, considerând că în felul acesta societate va suferi o transformare pozitivă și va aduce un nou spirit, o nouă educație și insuflarea unei dorințe de a domina în caracterul oamenilor.

Un lucru știut de foarte puține persoane este că deși cele două regimuri sunt asemănătoare într-o oarecare măsură fascismul este anticomunist.

Totodată, fascismul este și antidemocratic, antiindividualist, antiliberal, antiparlamentar, anticonservator, antiburghez și antiproletar și în multe cazuri, anticapitalist. Această ideologie respinge conceptele de egalitarism, materialism și raționalism în favoarea acțiunii, disciplinei, ierarhiei, spiritului și a voinței.

Printre cele mai de renume persoane ale societății fasciste se numără Benito Mussolini și Adolf Hitler.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed