Ce este inflația și care sunt cauzele creșterii acesteia

Ce este inflația și care sunt cauzele creșterii acesteia? Se tot vorbește despre acest termen, însă multe persoane e posibil să nu îl înțeleagă.

În primul rând inflația este creșterea generalizată a prețurilor la bunurile și serviciile pe care cu toții le folosim. Există o mulțime de bunuri alimentare, nealimentare și servicii, care sunt puse într-un coș de consum, fiecare cu ponderi diferite, în funcție de media obiceiurilor de consum ale populației.

Mai departe, prețurile mărfurilor din acest coș de consum sunt monitorizate în fiecare lună și sunt comparate cu cele din anul precedent (și din luna precedentă).

Cum se calculează inflația și care sunt cauzele creșterii acesteia? Un exemplu este un coș de cumpărături care acum un an era 100 de lei, iar acum 115.

Ce este inflația și care sunt cauzele creșterii acesteia

Asta înseamnă că rata inflației este de 15%. Adică prețurile au crescut în medie cu 15% într-un an. Cuvântul ”inflație” vine din latinescul ”inflatio” și înseamnă ”balonare”.

De ce crește inflația și ce efect are asupra populației? În general inflația poate avea trei cauze, sau poate fi de trei feluri:

  1. Inflație prin monedă, când sunt tipăriți bani în exces, sau când oamenii și firmele se pot împrumuta ușor și ieftin. Și atunci, fiind bani mulți în economie, dar aceeași cantitate de produse și servicii disponibile, acestora le crește prețul.
  2. Inflație prin cerere, când cererea este mai mare decât oferta de bunuri și servicii. Producătorii își permit să ridice prețurile, fiindcă oricum bunurile și serviciile lor se vând, fiind cerute de consumatori.
  3. Inflație prin ofertă, când oferta de bunuri și servicii este restricționată, sau costurile de producție pentru bunuri și servicii cresc.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed