Ce este Tuta Absoluta, molia care-a ajuns să-i înspăimânte pe fermierii români. „E o insectă, n-o putem distruge cu nimic“

În bazinul legumicol din sudul judeţului Olt, unde în perioada de vârf tomatele ajunseseră la un preţ de 20 bani/kg, în piaţa en-gros de la Cilieni şi chiar s-au aruncat sute de kilograme, astăzi cine vrea să cumpere plăteşte şi 3 lei/kg. Este, pe de o parte, efectul întâlnit în fiecare an, când „pauza“ dintre ciclul I şi ciclul II de producţie le aduce fermierilor care au ieşit cu tomatele târziu pe piaţă câştiguri bunicele, dar şi efectul producţiei puternic afectate de un dăunător ajuns în România cu nici 10 ani în urmă, şi care în alte ţări, spun fermierii, a impus carantina şi măsuri drastice.

 

Tuta absoluta este cunoscută în România că Molia minieră a tomatelor sau Tută, aşa cum îi spun legumicultorii. Face parte din familia Gelechiidae, ordinul Lepidopteră (fluturi), fiind o molie nocturnă.

 

Este un dăunător relativ nou în ţară noastră, prezenţa fiindu-i observată începând cu anul 2009. De atunci, s-a răspândit cu repeziciune în toate bazinele legumicole din ţară. Această insectă, în ciuda mărimii reduse, reprezintă motivul pentru care multe culturi de tomate au fost devastate, cu pierderi de până la 100%.

 

mai multe, pe adevarul.ro 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed