CE: Estimările macroeconomice ale Bucureştiului, uşor optimiste pentru 2010 (VIDEO)

Comisia Europeană este rezervată în privinţa României, după ce ultimele date macroecomice au fost mai slabe decât aşteptările. În acest sens, scenariul de creştere economică de 1,3% în 2010 pare a fi uşor optimist, notează experţii Bruxelles-ului în evaluarea raportului de convergenţă al României.

Comisia consideră că şi estimările privind rata inflaţiei sunt uşor optimiste, iar prognoza de scădere a ratei şomajului în 2010 avansată de Bucureşti s-ar putea dovedi greu de atins, având în vedere revigorarea slabă din economie. Pentru 2011 şi 2012, însă, estimările macroeconomice sunt plauzibile, spun experţii de la Bruxelles.

Comisia Europeană critică rata prea scăzută de absorbţie a fondurilor structurale şi aduce aminte de planurile Bucureştiului de a majora absorbţia banilor europeni. Pe de altă parte, în privinţa deficitului bugetar, Comisia notează că România a ratat ţinta pentru 2009, după ce guvernul şi-a majorat arieratele.

Ţinta de deficit bugetar de 6,3% din PIB, după metodologia europeană, ar putea să fie ratată şi în acest an, pe fondul unor factori politici şi sociali care ar putea bloca măsurile de reducere a cheltuielilor. Bruxelles-ul avertizează că România nu a publicat măsuri concrete de corectare a deficitului bugetar în următorii ani.

Pe de altă parte, criza economică a limitat şi potenţialul de creştere economică. În acest sens, Comisia recomandă Bucureştiului să accelereze procesul reformelor structurale, care vor sprijini ulterior şi avansul economic.

Trebuie subliniat, însă, că executivul Uniunii a criticat majoritatea ţărilor membre şi a remarcat estimări macroeconomice optimiste în multe rânduri, inclusiv pentru Germania şi Franţa.

„Este normal ca Comisia Europeană să fie rezervată. Am văzut anul trecut de câte ori s-au schimbat prognozele referitoare la creşterea economică. Este posibil ca anul acesta să vedem un val de prognoze modificate. Tind să cred că a doua partea a anului va fi puţin mai bună decât prima bazăndu-ma şi pe evoluţia Uniunii Europene a Zonei euro şi de asemenea pe reducerea zgomotului creat în România pe seama locurilor de muncă mai ales în sectorul public”, a declarat Lucian Anghel, Economistul Şef al BCR.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed