Ce faci când ţi se blochează conturile în mod abuziv?

Gabi este un şofer bucureştean în vârstă de 35 de ani. În anul 2003 el a primit o amendă de circulaţie în valoare de 350 de lei. A achitat această sumă şi ulterior s-a mutat în alt oraş. Cu toate că nu a primit niciun aviz în toţi aceşti ani, luna trecută a primit de la bancă înştiinţare că i-au fost poprite conturile. Primăria a considerat că cetăţeanul, deşi de bună credinţă, nu şi-a plătit toate taxele către stat. Astfel că acum trebuie să bată drumurile între instuţiile statului ca să poată rezolva toate aceste neînţelegeri. Şi din păcate cazul nu este singular.

 

„Sunt două situaţii de plată a amenzii. Poate plăti… în termen de 48 de ore. Sau o poate plăti după acest termen de 48 de ore . În primele 48 de ore se achită la jumătate din valoarea contravenţiei”, susține Petre Iulian Ilie, director direcţia impozite şi taxe locale sector 3.

 

Şoferul nostru are apoi obligaţia de a-şi înştiinţa emitentul în termen de 30 de zile că şi-a achitat acea contravenţie. În caz contrar, la direcţia locală de taxe şi impozite va figura că cel sancţionat nu şi-a plătit acea taxă. Astfel, Gabi riscă să plătească aceeaşi amendă de mai multe ori. Reprezentanţii autorităţilor recunosc totuşi că pot exista uneori şi probleme de comunicare între instituţiile statului.

 

„Noi, dacă emitentul transmite către noi procesul de contravenţie ca fiind neîncasat, suntem obligaţi conform prevederilor legale să demarăm procedurile legale de încasare a amenzii respective. Primul pas este somarea şi emiterea somaţiei către contravenient „, specifică în continuare reprezentantul direcţieri de impozite şi taxe locale sector 3.

 

Dacă nici în termen de 15 zile de la trimiterea somaţiei cel amendat nu îşi achită obligaţiile, autorităţile vor demara procedurile de poprire a conturilor bancare, indiferent de numărul băncilor cu care cetăţeanul are contract. Somaţia se publică inclusiv pe site-ul primăriei şi chiar dacă prin absurd omul în cauză nu a primit nicio scrisoare la domiciliu, se va considera că a fost astfel înştiinţat. Reprezentanţii direcţiilor de taxe şi impozite se plâng de faptul că din cele peste 100.000 de somaţii trimise, aproape jumătate din cei amendaţi refuză să semneze scrisorile de confirmare. Avocaţii sunt de părere că există o serie de greşeli administrative la mijloc.

 

„O amendă contravenţională dacă nu se execută în termen de un an de zile este prescrisă, nu mai există (…) În ultimii 2-3 ani de zile s-au intamplat aceste ciudăţenii bizarerii pt că amenzile contravenţionale au trecut la autorităţile publice locale şi autorităţile publice locale şi-au creat nişte compartimente de funcţionari publici care se ocupă cu popriri şi care în momentul în care au hârtiuţa, indiferent dacă ai plătit sau nu  indiferent dacă s-a prescris sau nu, ei îţi trimit poprire pe conturi fără să te anunţe”, completează avocatul Gheorghe Piperea.

 

Autorităţile locale sunt însă obligate să-i anunţe pe cei amendaţi că le vor fi poprite conturile. Şi deşi toată lumea recunoaşte că anumite prevederi din legislaţia fiscală nu sunt tocmai în regulă, mai sunt mulţi paşi de urmat în vederea modificării acesteia , pentru a opri poprirea abuzivă a conturilor bancare.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri