Ce înseamnă de fapt deficitul de 4% invocat de ministrul Cîțu

Economistul Bogdan Glăvan dă un răspuns la întrebarea ”ce înseamnă deficit bugetar de 4% din PIB?” după ce ministrul Finanțelor, Florin Cîțu a prezentat estimările pe acest an. ” Înseamnă 12,9% din buget. Adică 47 de zile neacoperite. Calendaristic, înseamnă că taxele și celelalte venituri ale statului acoperă cheltuielile până… azi. Orice cheltuială făcută după data de 15 noiembrie urmează să fie plătită de noi în viitor sau de copiii noștri. P.S. Mai exact: de mâine (azi, n.r.) până la finalul anului, salariile medicilor, subvenția la căldură pentru bucureșteni sau pensia specială a privilegiaților vor fi plătite de urmașii noștri”, a spus Glăvan.

 

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a anunțat joi într-o conferință de presă că estimările ministerului pentru deficitul bugetar la finalul anului sunt de ”peste 4% din PIB”, cu mult peste ținta de 2,76% din legea bugetului.

 

Conform Tratatului de la Maastricht, statele membre ale UE trebuie să se încadreze într-un deficit maxim de 3%. În ultimii ani, România s-a plasat cu puțin sub acest nivel.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed