Ce înseamnă revenirea la impozitarea progresivă? Explicațiile lui Gabriel Biriș

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anuntat luni seara, ca viitorul guvern PSD-PNL va desfiinta cota unica de anul viitor si ca va fi introdusa impozitarea progresiva.

„Au mai ramas patru state europene cu cota unica. Categoric ca la anul va trebui luata o decizie privind cota unica. Au mai ramas Romania, Bulgaria, Estonia, care are o populatie cat Bucurestiul, si Bulgaria. Trebuie sa luam masuri imediat, categoric sunt pentru impozitarea progresiva, pentru impozitarea marilor averi”, a anuntat Ciolacu la Antena 3.

Avocatul Gabriel Biriș, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor, face o comparație între cota progresivă și cota unică și susține că menținerea cotei unice este cea mai bună soluție:

”Sa ne aducem insa aminte cateva chestiuni.
1. Am avut cote progresive (18% – 40%) pana in 2004, iar cotele astea (uriase) aducea la buget 2,6% PIB.
Cotele progresive uriase erau insa platite doar pentru veniturile din munca (salarii, PFA/PFI), pentru ca marile castiguri erau impozitate cu 5% (dividende), 1% (castigurile de capital, pe bursa sau din vanzarea companiilor nelistate), sau chiar 0% (speculatiile imobiliare).
2. Din 2005 pana in 2017 am avut cota unica de 16%, care a adus un aport bugetar de 3,6 – 3,8% PIB, adica o crestere de 40% fata de cotele progresive.
3. Din 2018, cota unica a fost redusa de PSD la 10% (in compensatie fata de cresterea CAS la salarii) si, mai apoi tot PSD a scutit de impozit aproape 500.000 angajati din domeniul constructiilor, productiei de materiale de constructii. Evident, veniturile la buget au scazut abrupt, pana la 2,1% PIB.
Acum, dl Ciolacu, presedintele PSD ne anunta ca pune in discutie revenirea la cote progresive… Pe toate veniturile? Inclusiv pe dividende, castiguri de capital sau chiar si pentru drepturi de autor (presa)??? Sau doar pentru angajati???
Sa fi uitat dl Ciolacu ca faultarea, in 2003, a introducerii cotei unice de 22% sustinuta de probabil cel mai bun ministru de finante de dupa revolutie, dl Mihai Tanasescu (PSD) l-a ajutat decisiv pe Basescu sa il bata pe Nastase la alegerile din 2004? Sigur a uitat…
ps. Nu ca ar mai conta ce zic, dar solutia nu e asta. Revenirea la cota de 16% + reducerea CAS la 21% + reducerea CASS la 9% + plafonarea bazei de calcul a CAS, CASS pe suma veniturilor, la maxim 3 salarii medii pe economie + eliminarea tuturor scutirilor/exceptiilor + deducerea degresiva aplicata si la CAS, CASS pentru a scadea sarcina fiscala pentru cei cu venituri mici ar asigura nu numai un echilibru bugetar mult mai bun, stabilitate si predictibilitate, dar si un cadru fiscal moral, fara „speciali”. Ar stimula munca (eficienta) si ar asigura un cadru de dezvoltare a pietei muncii si antreprenoriatului sustenabil, multi ani de zile de acum incolo, dar si o simplificare masiva a administrarii fiscale…”

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed