Ce inseamna sa fii sarac la greci

Această explozie a sărăciei a vizat 2,5 milioane de persoane cu câştiguri mai mici cu 60% decât venitul mediu pe economie, adică 418 euro pentru o persoană singură şi 878 pentru o familie de patru persoane.

 

Grecia se află în recesiune din 2008. Chiar şi în timpul anilor de creştere economică viguroasă, între 1997 şi 2004, nivelul de sărăcie din Grecia a scăzut rareori sub 20%.

 

Însă în 2008, pragul de sărăcie însemna 540 de euro lunar pentru o persoană şi 1.134 de euro pentru o familie de patru persoane. Riscul de sărăcie afecta la acea dată 20% din populaţia Greciei.

 

În 2012, Grecia era ţara europeană în care acest nivel era cel mai ridicat, în condiţiile în care pragul de sărăcie variază considerabil de la o ţară la alta.

 

Din 2012 până în 2013, procentul populaţiei afectate de privaţiuni materiale a crescut în Grecia, ajungând de la 19,5% la 20,3%, potrivit Elstat. Acest procent era de 11,2% în 2008.

 

Acest indicator contabilizează privaţiunile materiale ‘în cel puţin patru din nouă categorii de bunuri şi servicii de bază’: capacitatea de a face faţă unei cheltuieli neprevăzute, de a-şi permite un weekend în afara domiciliului, de a mânca o zi din două carte, de a-şi încălzi locuinţa sau de a cumpăra un aparat electrocasnic.

 

De asemenea, aproape jumătate dintre greci (47,5%) nu pot să facă faţă unei cheltuieli neprevăzute în valoare de 550 de euro şi o treime dintre greci nu-şi pot încălzi convenabil locuinţele.

 

Grecia va lansa săptămâna aceasta experimentarea timp de şase luni, în 13 comune, a unui venit minim garantat pentru cei mai defavorizaţi, în funcţie de veniturile şi de bunurile acestora.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed