AcasăGeneralCE investighează ordonanţa de urgenţă privind energia regenerabilă

CE investighează ordonanţa de urgenţă privind energia regenerabilă

“Asociaţia noastră a notificat DG Competition, arătând intenţia Guvernului de implementa măsuri cu un caracter distorsionant pentru piaţa de energie electrică. Urmare a notificării, DG Competition a informat asociaţia, în data de 13 iunie, că s-a demarat o procedură preliminară de investigare a măsurilor conţinute în actul normativ propus de Guvern”, se arată într-un comunicat al RPIA (Romanian Photovoltaic Industry Association).

 

Asociaţia menţionează că în prezent analizează toate căile legale disponibile la nivel naţional şi internaţional pentru stoparea ordonanţei de urgenţă, prin care este amânată acordarea unor certificate verzi către investitorii în microhidrocentrale, centrale eoliene şi fotovoltaice.

 

Reprezentanţii asociaţiei apreciază că măsurile din acest act normativ sunt “neclare, abuzive şi neconstituţionale”, blocând în totalitate sectorul de energie regenerabilă din România.

 

“Nu numai investitorii, ci si consumatorii finali sunt prejudiciaţi. Deşi acestora din urmă li s-a creat impresia utopică a protecţiei ce le va fi asigurată prin măsurile anticipate, în realitate prevederile adoptate distorsionează piaţa de energie electrică în general, prin introducerea de excepţii, restricţii, prevederi confuze şi retroactive”, se menţionează în comunicat.

 

Ordonanţa de urgenţă, adoptată la începutul lunii iunie, prevede printre altele amânarea, în perioada 1 iulie 2013-1 ianuarie 2018, a unui număr certificate verzi, în funcţie de tehnologia folosită la producerea electricităţii.

 

 

 

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a declarat în luna mai că oficialii Comisiei Europene au fost, “în mare”, de acord cu propunerile României privind modificarea legislaţiei în sectorul producţiei energiei regenerabile.

 

 Reprezentanţii mai multor companii şi asociaţii din domeniu au contestat propunerile Guvernului, înainte şi după adoptarea ordonanţei de urgenţă, şi au anunţat că efectul va fi reducerea semnificativă a investiţiilor în domeniu, în timp ce consumatorii mari de energie au salutat modificările, întrucât ponderea prea mare a energiei verzi în consum produce costuri ridicate.

 

Astfel, Asociaţia Română pentru Energie Eoliană anunţa la 5 iunie că modificarea legislaţiei este ilegală , fiind încălcate directivele europene, iar contribuabilii ar putea plăti pagube de sute milioane euro dacă statul va pierde litigiile.

 

  Totodată, reprezentanţii Asociaţiei Române a Industriei Fotovoltaice au arătat în martie că dacă guvernul va modifica schema de sprijin pentru producţia energiei regenerabile investitorii nu vor mai aduce în ţară patru miliarde de euro, bani care “aşteaptă la graniţe”.

 

Asociaţia Română a Industriei Fotovoltaice reuneşte companii precum EDP Renewables (Spania), Martifer (Portugalia) şi Monsson, deţinută de omul de afaceri Emanuel Muntmark.

Ultimele Articole