Crăciunul este ceva mai trist pentru deținuții din România, fiindcă sunt privați de libertate. Dar, pentru a aduce puțin spirit de sărbători în sufletele acestora, deținuților li se oferă de bucate tradiționale de care se pot bucura.
De Crăciun, deținuții din penitenciare vor avea pe mese sărmăluțe și cozonac, iar de Revelion vor cosuma carne de porc sau pui la grătar cu piure.
Preparatele pentru mesele de sărbători care se vor pregăti în bucătăria penitenciarului trebuie să se încadreze în anumite norme calorice şi într-o anumită sumă de bani.
Deținuții vor putea, de asemenea, să primească pachete de la familie, dar trebuie să fie ambalate în pungi vidate, pentru a elimina riscul introducerii de obiecte interzise în incinta penitenciarului.
Meniul deținuților de Crăciun
25 decembrie
Mic dejun:
- ceai
- biscuiţi
- margarină și salam
Prânz:
- ciorbă de porc sau supă de pui cu tăiţei (pentru musulmani)
- sărmăluţe de porc sau vită
- cozonac și măr
Cină:
- mămăligă cu brânză şi smântână
26 decembrie
Mic dejun:
- ceai
- biscuiţi
- margarină
- marmeladă
Prânz:
- ciorbă ţărănească de porc sau vită
- peşte prăjit cu orez sârbesc
Cină:
- cartofi cu brânză
31 decembrie
Mic dejun:
- ceai
- biscuiţi
- margarină
- crenvurşti
Prânz:
- ciorbă de legume
- spaghete cu cârnaţi şi sos de roşii
Masa festivă: