Ce merită să știi despre rezistoare?

Rezistoarele, numite și rezistențe, sunt folosite pentru a limita valoarea curentului care curge prin ele, iar excesul acestei energii, cauzat de reținerea în rezistoare, este eliberat sub formă de căldură. Rezistoarele sunt elemente pasive utilizate practic în fiecare circuit electronic.

La ce ar trebui să fii atent atunci când cumperi rezistențe?

Cei mai importanți sunt parametrii acestor rezistoare, care includ: rezistența nominală, clasa de precizie (așa-numita toleranță), puterea nominală, tensiunea limită, coeficientul de temperatură de rezistență (TWR) și factorul de zgomot. Prima valoare este dată pe carcasa rezistorului. Valoarea reală a rezistenței diferă de rezistența nominală, dar se află întotdeauna în clasa de toleranță specificată de producător, care determină procentul posibil de deviere a valorii reale a rezistorului de la valoarea nominală. Puterea nominală este cea mai mare putere admisibilă disipată pe un rezistor în timpul funcționării sale continue la o temperatură mai mică de 70 ° C. Depășirea puterii nominale poate duce la modificări ale celorlalți parametri de funcționare sau chiar la deteriorarea acesteia. Tensiunea limită este tensiunea maximă, la care rezistența poate fi supusă fără risc de deteriorare. Factorul de zgomot, pe de altă parte, este utilizat pentru a descrie zgomotul produs de rezistoare și este de obicei exprimată în dB sau uV / V.

Care sunt cele mai populare tipuri de rezistoare?

Rezistoarele, deși aspectul lor poate fi similar, pot diferi semnificativ în ceea ce privește construcția, materialele utilizate sau tehnologia utilizată pentru producția lor. Cele mai populare tipuri de rezistențe sunt: ​​ cu sârmă, film subțire, film gros și folie.

  • rezistențele cu sârmă – sunt realizate din sârmă de rezistență, înfășurate pe un corp din ceramică sau plastic și plasate într-o carcasă izolatoare de mediu. Rezistoarele bobinate sunt caracterizate de o stabilitate ridicată a rezistenței în timp, rezistență ridicată la descărcări electrostatice, valoare TWR scăzută și toleranță de ± 0,005%.
  • rezistoare cu film subțire – sunt produse prin aplicarea straturilor subțiri, micrometrice, de acoperiri de rezistență pe un substrat de sticlă sau ceramică. Aceste rezistoare cu film subțire, spre deosebire de rezistoarele înfășurate cu sârmă, au o valoare a rezistenței mai mare pe unitate de suprafață.
  • rezistențe de film groase – sunt produse prin serigrafia unui amestec ceramică-metal pe un substrat ceramic. Rezistențele produse în acest mod sunt mult mai durabile decât rezistențele cu film subțire și mai rezistente la umiditate.
  • rezistențele folie – se realizează prin aplicarea unei folii din aliaj Ni / Cr pe substratul ceramic, în care traseele de rezistență sunt decupate apoi prin fotolitografie.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed