Ce mistere ascunde Lacul fără fund din Munții Buzăului. Mai este numit și Lacul vulturilor

Ce mistere ascunde Lacul fără fund din Munții Buzăului. Mai este numit și Lacul vulturilor.

Probabil ați auzit măcar odată câte ceva despre Lacul fără fund sau Lacul Vulturilor. Se spune că apa ascunde un drum-capcană care ar fi înghițit întreaga armată germană în timpul războiului.

Lacul fără fund sau Lacul Vulturilor se află în județul Buzău și este situat la 1.420 de metri altitudine pe versantul Mălâia. Despre acest lac legendar a scris și Alexandru Vlahuță în cartea „România pitorească“, numele său provenind din două legende.

În ceea ce privește numele acestuia, Lacul fără fund se mai numește și Lacul Vulturilor, întrucât „aici veneau primavara vulturii pentru a bea apa ca să întinerească şi tot aici îşi învăţau puii sa zboare“ sau, după cum o spune chiar scriitorul în cartea menționată mai sus, „deasupra acestei oglinzi fermecate mijesc de somn, cu aripile-ntinse, trufașii regi ai înălțimilor“.

Totodată, o altă legendă mai spune că „un cioban şi-a aruncat bâta în apa lacului şi a plecat. După un an de peregrinări îşi regăseşte bâta în Dunăre şi, mistuit de dorul mioarelor şi al locurilor natale, se întoarce acasă“, de unde și denumirea populară Lacul fără fund, care nu are nicio legătură cu adâncimea lacului.

În ciuda denumirii sale, apa are o adâncime maximă de 2,5 metri, dar cu toate acestea, legendele spun că ar fi curmat numeroase vieți.

O altă legendă referitoare la luciul de apă cocoţat pe masivul Siriu spune că locuitorii din satele de la poalele muntelui și-au aruncat în lac bogățiile de frica tătarilor care știau că oamenii zonei erau bogați.

Menționăm faptul că locația merită văzută măcar odată. Peisajele sunt de vis, iar zona este una cât se poate de sălbatică.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri