Ce nu ai voie să faci în Săptămâna Floriilor. Tradiții și obiceiuri

Ce nu ai voie să faci în Săptămâna Floriilor. Tradiții și obiceiuri. Începe Săptămâna Floriilor, care este încărcată de tradiții și de obiceiuri.

Practic, sărbătoarea Floriilor este marcată cum se cuvine de toţii creştinii şi semnifică Intratea Domnului în Ierusalim.

Numită şi Duminica Floriilor, această zi este începutul sărbătorilor pascale şi se prăznuieşte cu o săptămână înainte de Paşte, adică duminica următoare. Iată câteva tradiţii şi obiceiuri păstrate de-a lungul timpului în legătură cu această zi, dar și cu zilele de dinainte de Florii.

Ce nu ai voie să faci în Săptămâna Floriilor. Tradiții și obiceiuri

Pentru că aceasta este perioada în care pomii prind putere pentru a rodi, nu trebuie să plantezi pomi înainte de Florii.

De asemenea, înainte de Florii, în unele zone ale țării are loc un ceremonial numit Lăzărița. Acesta este creat dupa modelul colindelor, dar la aceasta tradiție participă doar fetele. Una dintre ele trebuie să se îmbrace în rochie de mireasă și să colinde împreună în fața caselor unde sunt primite.

Toate aceste tradiționale și obiceiuri aduc norocul în casă. Astfel trebuie respectate cu strictețe.

Ce nu ai voie să faci în Săptămâna Floriilor. Tradiții și obiceiuri

De asemenea, în Duminica Floriilor se poate mânca peşte, deşi suntem în plin post al Paştelui, fiind zi de dezlegare. Unii oameni cred că tot ce este gătit din peşte în această zi va avea putere vindecătoare, iar bolnavii care vor mânca acest produs se vor lecui mai repede.

Femeile gătesc în această zi plăcinte, pe care le dau de pomană săracilor, la fel ca mama lui Lazăr, din vremea lui Iisus. Este o zi în care se dă de pomană mâncare, în general.

Şi morţii trebuie pomeniți, dar și cinstiți în această zi, în multe zone existând obiceiul curăţării mormintelor, al stropirii lor cu apă sfinţită şi al împodobirii lor cu aceleaşi crenguţe sfinţite de salcie.

În același timp, așa cum vegetaţia renaşte, femeile trebuie să aerisească lucrurile din casă prin scoaterea lor afara, în bătaia soarelui. De asemenea, fetele care vor să se mărite anul în curs sunt sfătuite să îşi scoată zestrea afară, pentru chemarea ursitului.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed