x


 • EUR
  4.5988
  USD
  3.9154
 • 15° C
  Vremea
  Bucuresti
  Vant

  29 km/h
  Umiditate

  93%
  Presiune

  33661 hPa
string(8) "software"

Ce poţi păţi când furi un Windows de pe net

O firmă din Iaşi a fost trimisă în judecată după ce ar fi instalat sisteme de operare Windows, dar şi alte programe, fără a avea licenţă. Reprezentanţii societăţii trebuie să achite acum 20.000 de euro.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Adevarul | Publicat: 19.04.2016, 17:07 | Actualizat: 19.04.2016, 17:07
Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi a finalizat o anchetă privind comiterea unor infracţiuni la legea drepturilor de autor în care părţi vătămate sunt doi giganţi de pe piaţa mondială IT. O firmă din Iaşi a fost trimisă în judecată de anchetatori fiind acuzată că ar fi instalat programe pentru care nu avea licenţă. Infracţiunile imputate de procurori s-ar fi petrecut chiar în buricul târgului, societatea SC Sybit SRl Iaşi având un punct de lucru în fosta clădire a Moldova Mall, în prezent Moldova Center.

În rechizitoriul întocmit de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi se menţionează că în acest caz Serviciul de Investigare a Fraudelor s-ar fi sesizat din oficiu că firma Sybit SRL instalează programe piratate pe calculatoarele pe care le comercializează.
Pe 23 aprilie 2013, oamenii legii au efectuat o percheziţie la punctul de lucru de la Moldova, reprezentanţii firmei fiind prinşi în flagrant în timp ce instalau pe calculatorul unui client două programe piratate, respectiv un sistem de operare Windows 7 şi un Microsoft Office 2007. „Conform procesului verbal de efectuare a percheziţiei la punctul de lucru menţionat, inculpatul Cozianul Eugen (administratorul inculpatei Sybit SRL Iaşi) a recunoscut la momentul efectuării percheziţiei faptul că a instalat sistemul de operare Windows pe hardisk-ul unităţii centrale aduse de către martor, fără a deţine licenţă şi că a fost plătit cu suma de 90 de lei pentru acest serviciu”, se arată în rechizitoriu. În urma percheziţiilor anchetatorii au ridicat şi 12 CD-uri sau DVD-uri, dar şi mai multe unităţi de stocare.