Ce probleme ar putea rezolva schema „Rate la jumătate”

Românii sunt cei mai îndatoraţi din UE după ciprioţi, iar schema „Rate la jumătate“ va răspunde problemei venitului disponibil al oamenilor cu salarii sub medie care în prezent este înghiţit de ratele la bănci, a declarat Liviu Voinea, ministrul Bugetului, pentru zf.ro.

 

„Populaţia este supraîndatorată, mai ales cei cu venituri sub salariul mediu pe economie, şi sunt şi mulţi. Ideea măsurii a venit de la momentul în care am discutat cu reprezentanţii sindicatelor din sectorul sanitar. Le-am spus că noi avem măsuri pentru medicii rezidenţi, poate găsim şi ceva în plus la salarii şi ne-au spus că «nu ne ajută 2-3% la ce rate au oamenii la credit». Problema nu era salariul, cât venitul disponibil“, a spus oficialul.

 

El a explicat că o reducere de taxe ar acţiona pe partea de oferta, în timp ce măsura pregătită de guvern va acţiona pe partea de cerere. „Economia are un deficit de cerere, nu de ofertă. Sunt şi alte state care au făcut restructurarea datoriilor gospodăriilor, începând cu SUA şi terminând cu Irlanda, nu exact această schemă, pentru că şi-au permis să facă deficit bugetar. Noi nu ne permitem. Dar şi FMI şi Comisia Europeană au considerat că este o măsură creativă.“

 

Şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu a dat un semnal mai clar de susţinere a ideii lui Voinea, şeful băncii centrale devenind un suporter al stimulării consumului, spre deosebire de anii trecuţi când pleda pentru continuarea ajustărilor şi ţinea dobânzile la lei sus. „Persoanele cu venituri până în medie, dacă primesc un venit suplimentar nu se duc să-l economisească. Aici răspunsul este clar, aici esistă un argument puternic, dacă se doreşte stimularea consumului, că, într-adevăr, la veniturile sub medie, probabilitatea este mare ca o uşurare din rată să se ducă spre consum“, spune Isărescu.

 

De ce vine această măsură tocmai acum? „O facem acum pentru că acum este lichiditate în piaţă, pentru că băncile nu vor simţi atât de mult reducerea ratelor la jumătate. Nu era acest exces de lichiditate acum un an, nu ştim dacă o să fie peste un an. Acesta este momentul de a muta lichiditatea de la bănci la populaţie. Prefer să mut banii de la bănci la populaţie, toată lumea câştigă, inclusiv banca prin extinderea maturităţii – stocul de credite creşte şi raportul neporformantelor scade. Nu este discriminatoriu pentru că nu-l ajut pe unul care are salariu de 100 de milioane să-şi plătească rata“, susţine Voinea.

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed