x


  • EUR
    4.7612
    USD
    4.2560
string(7) "politic"

Ce s-ar întâmpla dacă Putin ar muri?

Absenţa preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, de pe scena publică a sârnit imaginaţia jurnaliştilor, bloggerilor şi a oamenilor din toate colţurile lumii. Zvonurile spun că liderul de la Kremlin ar fi grav bolnav, dar oricare ar fi motivul real al absenţei acestuia, preşedinţia preferă să-l ţină secret.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Adevarul | Publicat: 14.03.2015, 7:22
Lipsa oricărei apariţii în ultima săptămână a lui Vladimir Putin a născut întrebări pe buzele multor reporteri din şi din afara Rusiei. Insistenţa unui grup mai îndrăzneţ de jurnalişti l-a făcut pe purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitry Peskov, să gafeze. Peskov i-a spus reporterului Ekho Moskvy că mâna tremurândă a liderului rus e încă îndeajuns de puternică pentru a-i rupe mâna reporterului.
Astfel, pe fondul acestei dispariţii, mai multe zvonuri s-au împrăştiat rapid pe canalele media: Putin a fost demis, Putin are cancer, iubita lui Putin a născut, iar pe twitter, hashtag-ul „Putin has died” a devenit unul din cele mai utilizate.
Teoriile mai pesimiste expun posibilitatea ca puterea preşedintele rus să fi scăzut, motiv pentru care ar pune la cale ceva îngrozitor, fie pentru Occident, sub forma unui război total în Ucraina, fie împotriva propriului popor, sub forma unui război în interiorul Kremlinului, după uciderea şocantă a lui Boris Nemţov.
Ce s-ar întâmpla dacă Putin chiar ar muri?
Jurnalistul Tom Nichols de la Business Insider a făcut o serie de scenarii pentru cazul în care Vladimir Putin ar deceda. În primul rând, în Rusia exista o Constituţie pe care Putin şi ai lui nu au încălcat-o. E drept, au păcălit-o, s-au strecurat printre scăpările acesteia, dar nu au încălcat-o în mod flagrant. Astfel, conform acestei Constituţii, prim-ministrul ar deveni preşedintele activ al Federaţiei Ruse, funcţia de vicepreşedinte fiind scoasă din Constituţie în 1993.

Citeste mai mult: adev.ro/nl6crk