Ce salariu are un călugăr în România

Ce salariu are un călugăr în România? Cei care activează în acest domeniu ajung să câștige sume cu adevărat uimitoare în fiecare lună.

Pentru cei care nu știu, în România trăiesc în jur de 10.000 de călugări și măicuțe. Ei primesc bani de la statul român, lunar.

Pe de altă parte, dacă este vorba despre o mănăstire monument istoric, salariul călugărului vine de la obște. Mai exact, banii provin din vânzarea de lumânări, de la omelnicele pe care le lasă credincioşii la altar sau din donaţii, arată informațiile din presă.

Ce salariu are un călugăr în România

La cât ajunge deci salariul unui călugăr? Acesta începe de la suma de 2.000 de lei, pentru un novice. Interesant este faptul că salariul poate ajunge până la 8.000 de lei în cazul unui preot cu vechime.

Totuși, majoritatea salariilor tind spre limita de jos. Salariile sunt impozitate, iar cei care slujesc nu se aleg cu prea mulți lei în buzunar, spune părintele Calistrat Chifan, care a făcut și câteva dezvăluiri în acest sens.

Ce salariu are un călugăr în România

„Un călugăr câștigă întâi Împărăția lui Dumnezeu, cel mai mult decât toate. Că i s-a dedicat lui Dumnezeu și spune: „De Mă veți asculta, voi scrie numele voastre în cartea vieții.” Și aici o luăm în felul următor. Sunt patru categorii de mănăstiri: mănăstirile monument istoric voivodale și istorice – astea sunt mănăstirile cu cel mai mare venit.

Venit ce înseamnă? Tot ce se adună de la oameni: lumânăre, un pomelnic, o ctitorie, o donație, orice fac ei. Aceștia se contabilizează de către un secretar și un casier și se numește punga de obște.

Ce înseamnă punga de obște? De acolo mănăstirea își plătește lumina, își ia veștmintele, își ia lemnele, își ia hrana, își îmbracă călugării, își îmbracă călugărițele sau ce-i în mănăstirea respectivă, se gestionează, repară un gard, construiește ceva. Acela se numește venit de obște”, a declarat părintele Calistrat Chifan la bzi.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed