Ce se întâmplă cu bugetul pe 2010? Responsabilitatea pică pe noul Guvern (VIDEO)

0

VEZI VIDEO

În aceste zile, partidele politice par a fi mai interesate să formeze viitorul guvern decât de bugetul pe 2010. Astfel, rămâne în sarcina următorului executiv să se ocupe de modul în care vor fi cheltuiţi banii publici anul viitor.

Ministrul Gheorghe Pogea declara, luni, după întâlnirea cu sindicatele şi patronatele, că, din punctul de vedere al Ministerului Finanţelor, proiectul de lege privind bugetul de stat pe 2010 ar trebui să ajungă în timp util în Parlament, adică pe 15 octombrie. O zi mai târziu, Parlamentul a votat moţiunea de cenzură. Iată ce declara pe 13 octombrie premierul Emil Boc despre bugetul pe 2010.

Potrivit Constituţiei, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern, actualul Cabinet îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice curente în România. Proiectul de buget pe 2010 trebuie aprobat de Parlament până la 31 decembrie 2009, aceasta fiind o condiţionalitate în acordul cu FMI.

 În angajament este specificat ca până la sfârşitul anului să se regăsească în bugetul de stat pe 2010 prevederile prin care se reduc cheltuielile salariale ca pondere în PIB de la 9,2% la 8,7%.

Construcţia bugetului pe 2010 reprezintă o prioritate şi pentru mediul de afaceri care are nevoie de o proiecţie privind veniturile şi cheltuielile pe care se bazează statul anul viitor. În 2009, bugetul de stat s-a dovedit a fi complet nerealist. Dacă la începutul anului, executivul vedea o creştere economică de 2,5%, scăderea la jumătatea anului s-a dovedit a fi de 7,6%. Deficitul de 2% din bugetul iniţial s-a trasformat în 5% la 9 luni.