Ce se putea face cu banii din spagile coruptilor. Cifrele sunt uimitoare

DNA a stabilit că mita propriu-zisă din dosarele investigate în 2014 de departament se ridică la 20 milioane de euro, însă totalul beneficiilor materiale create ca urmare a prejudiciilor sunt de aproape 400 milioane de euro.

 

Deputatul Andreea Paul subliniază, într-un comunicat, că această cifră este „uriașă în valoare absolută”, însă că „riscă să nu mai fie corect percepută în avalanșa știrilor despre sumele enorme vehiculate în afacerile de corupție anchetate în prezent”.

 

Ce ar fi putut face România cu 400 milioane de euro?

 

„Ar fi putut, de pildă, să dubleze alocațiile, timp de un an, pentru cei 3,7 milioane de copii, pentru care guvernul Ponta susține că nu găsește resurse. Tot cu 400 milioane de euro ar fi putut fi majorate salariile personalului medical cu 1.100 lei lunar, în medie. O astfel de creștere salarială ar ajuta la stoparea emigrației în masă a acestor cadre”, spune Andreea Paul.

 

Money.ro a făcut calculele și vă spune ce alte lucruri importante ar mai fi putut fi realizate cu cei 400 milioane de euro (circa 1,78 miliarde lei) ce s-au dus pe șpăgi numai în anul 2014.

 

La un standard de cost de cel mult 5 milioane de euro pe un kilometru de autostradă, înseamnă că acești 400 milioane de euro ar fi fost suficienți pentru construcția a 80 kilometri de autostradă. 80 kilometri înseamnă distanța de la București până la Târgoviște.

 

De asemenea, cu acești bani ar fi putut fi construite nu mai puțin de patru spitale județene de urgență. Conform unor calcule realizate de Ministerul Sănătății în 2010, construcția unui spital judeţean de urgenţă costă 90 milioane de euro.

 

Aceeași sumă de bani ar fi fost suficientă pentru ca aproape 61.500 de români să fie plătiți cu un salariu mediu pe economie, legal, cu toate contribuțiile sociale plătite la timp către stat, timp de un an.

 

Dacă ar fi fost plătiți cu salariul minim de anul trecut de 900 de lei net, cei 400 milioane de euro ar fi fost suficienți pentru ca circa 128.500 de români să aibă un loc de muncă legal timp de un an de zile.

 

În condițiile în care pensia medie la nivel de țară s-a cifrat anul trecut, la 845 de lei/lună, acești bani ar fi fost de ajuns pentru ca peste 175.000 de pensionari să-și primească pensiile timp de un an.

 

Supra-acciza pe carburanți a adus, anul trecut, un venit suplimentar la buget de circa 550 milioane euro. Cei 400 milioane de euro reprezintă aproape trei sferturi din această sumă. Dacă bugetul ar fi avut-o, nu ar mai fi fost nevoie ca toți proprietarii de autoturisme să plătească mai mult pentru carburanți.

 

Cei 400 de milioane de euro ar fi putut acoperi costurile cu construcția a două stații de metrou. Lucrările pentru extinderea rețelei de metrou pe Tronsonul Parc Bazilescu – Laminorului – Lac Străulești au fost estimate la 953,5 milioane lei.

 

Un autobuz electric costă 300.000 de euro. Cu 400 milioane de euro ar fi putut fi achiziționate 1.333 de autobuze electrice, exact numărul de autobuze necesar pentru înlocuirea parcului de autobuze al Regiei Autonome de Transport București (RATB).

 

Mai mult, în condițiile în care veniturile RATB se cifrează la aproximativ 406,8 milioane lei, suma totală încasată anul trecut din șpăgi ar fi permis bucureștenilor să circule gratuit cu transportul public timp de mai mult de patru ani de zile.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed